Pravda din Rusia e o publicaţie online înregistrată în 1999 şi deţinută azi de TechnoMedia LLC. A câştigat în instanţă, alături de oficiosul Partidului Comunist din Rusia, dreptul de a folosi numele celui mai vechi ziar sovietic. Potrivit similarweb, în ultima lună, Pravda.ru a avut 8,8 milioane de accesări.

Ukrainska Pravda a fost fondată, în aprilie 2000, de Georgiy Gongadze, un jurnalist care a demascat corupția de la nivel înalt din Ucraina. La cinci luni după apariţia site-ului, Gongadze a fost răpit şi asasinat, lângă Kiev. 

Anul trecut, Olena Prytula, cofondatoarea „Ukrayinska Pravda”, şi-a vândut toate acţiunile grupului Dragon Capital. În ultima lună, ziarul ucrainean a înregistrat 119,3 milioane de accesări.

Ambele Pravde au relatat vineri despre cea de-a 23-a zi a conflictului pe care presa rusă îl numeşte „bоенная операция” (operațiune militară), iar cea din Ucraina – „війна” (război). Cum arată perspectivele lor, puse față în față?

Pravda din Ucraina: „Ocupanții ruși au alungat oamenii din casele lor”

Prima pagină a site-ului Pravda din Ucraina

Ukrainska Pravda îi numeşte pe ruşi „ocupanţi”, „invadatori”, „orci”, „rasişti”. Pe coloana de ştiri, printre veştile despre conflictul armat, apare repetat un anunţ care te trimite spre pagina unde se colectează fonduri pentru „sprijinirea ucrainenilor în timpul războiului”.

Dimineaţa, ştirile despre luptele de noaptea trecută vin în valuri. Jurnaliștii ucraineni precizează sursele, la începutul fiecărui articol: Statul Major, dar şi postări pe Facebook sau pe Telegram (facebook-ul rusesc) făcute de primari sau de şefi ai administrațiilor militare.

„În noaptea de 18 martie, ocupanții ruși au lansat lovituri aeriene asupra regiunilor Liov, Sumî, Lugansk, Donețk și Nikolaiev, iar în mai multe regiuni, a 23-a noapte de război a trecut relativ calm”.

Armata rusă a tras cu artilerie în districtul Okhtyrka și la periferia orașului Sumî. În satele acestor raioane, ocupanții ruși au alungat oamenii din casele lor, i-au batjocorit, le-au luat mâncarea, au spart telefoane și au incendiat case. Toți bărbații au fost luați din unele așezări şi duşi într-o direcție necunoscută.

Ukrainska Pravda:

Jurnaliştii ucraineni scriu despre cum a fost atacat din aer un depozit din Voznesensk, despre bombardarea uzinei de reparații de lângă aeroportul din Liov, dar şi a clădirii Academiei de Administrație Publică din Harcov. Apoi vin ştiri despre rachetele ruseşti care cad asupra oraşului Kramatorsk din Donețk şi despre bombardarea cartierului Podilskyi din Kiev.

Citând datele furnizate de Statul Major, jurnaliştii spun că „după 22 de zile de război, armata rusă a pierdut personal circa 14.200 de oameni, 450 de tancuri, 1.448 de vehicule blindate de luptă, 93 de avioane, 112 elicoptere, 3 nave şi peste 200 de sisteme de artilerie”.

Acest bilanţ de război apare pe frontispiciul ziarului şi e mereu actualizat. La finalul zilei de vineri, 18 martie, erau +7 avioane pierdute de ruşi, +3 elicoptere şi +13 vehicule blindate.

Pravda din Rusia: „Trupele Republicii Lugansk au eliberat peste 90% din teritoriu”

În Pravda de la Moscova, conflictul din Ucraina e mult mai puțin tratat. Încape într-un bref. O coloană de știri, cum se spunea pe vremuri.

Ziarul rus a preluat un anunţ postat de ministrul rus al apărării pe Telegram, care anunţă că „gruparea de trupe din Republica Populară Lugansk, cu sprijinul Forțelor Armate Ruse, a eliberat peste 90% din teritoriul republicii”. Estimarea teritorială se referă la suprafața republicilor recunoscute de Rusia, nu la teritoriul extins al Ucrainei.

Pravda din Rusia: Bravura unui pilot rus care a insultat Odesa din cer

Prima pagină a site-ului Pravda din Rusia

Apoi, cei de la Moscova publică o ştire despre un pilot rus care a desenat cu avionul un semn obscen pe cerul Odesei, dovadă că „armatei ucrainene îi lipsesc nu doar majoritatea aeronavelor, ci şi sistemele de apărare aeriană”.

Jurnaliştii ruşi dedau o știre și cu recapturarea aeroportului Mariupol, „care era o închisoare în care naționaliștii torturau oameni”.

Apoi, Pravda moscovită vorbește distrugerea unor avioane de luptă aflate la sol, lângă o fabrică de lângă Liov. În plus scrie despre faptul că „Forțele Armate ale Ucrainei care au atacat zonele rezidențiale din Melitopol, folosind rachete Tochka-U cu focoase de fragmentare”, iar „sistemele ruse de apărare aeriană au respins atacul”.

Pravda din Ucraina: geaca lui Putin la mitingul de pe stadion costă 12.000 de dolari

Ukrainska Pravda scrie că la concertul organizat la Moscova „în cinstea celei de-a opta aniversări de la ocuparea ilegală a Crimeei și în sprijinul războiului din Ucraina”, au fost cozi la tonetele care distribuiau gratuit hot-dog, iar preşedintele rus purta o geacă „în valoare de aproape un milion și jumătate de ruble (aproximativ 12.000 de dolari)”.

Jurnaliştii ucraineni au mai precizat că „Putin a vorbit, până când transmisiunea discursului său în direct pe canalele federale a fost întreruptă.”

„A fost o defecțiune tehnică”, scrie Pravda din Rusia, citând întâi un jurnalist, şi apoi pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Pravda din Rusia: „Militanții din batalionul naționalist Azov folosesc populația civilă pe post de scut scut uman”

Ieri, 9 coridoarele umanitare pentru evacuarea civililor au fost deschise în regiunile Doneţk şi Sumî, anunţă jurnaliştii ucranieni, dar şi cei ruşi. Aproape 10.000 de ucraineni au fost evacuați într-o singură zi: 5.000 din Mariupol, scrie Ukrainska Pravda.

„Forțele armate ale Federației Ruse depun toate eforturile pentru a salva viețile civililor”, i-a spus ieri Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, potrivit Pravdei de la Moscova. Dar militanții din batalionul naționalist „Azov” folosesc populația civilă pe post de scut „scut uman”, mai scriu jurnaliştii ruşi.

Pravda din Ucraina: „Ocupanții ruși filmează videoclipuri fake”

Ziariștii din Ucraina scriu că, dimpotrivă, ocupanţii ruşi filmează videoclipuri fake despre cum îi ajută cu alimente pe locuitorii din Harkov, spune Ukrainska Pravda, dând ca exemplu un sat în care „propagandiștii ruși au filmat o sală de sport care nici nu există”.

Pravda din Rusia amenință: „Mai avem două opțiuni: iarna nucleară sau «primăvara rusească»”.

Cel mai tulburător articol publicat ieri de Ukrainska Pravda a fost despre comemorarea de la Liov a celor „109 copii ucraineni, uciși fără milă de ocupanții ruși”.

109 cărucioare goale au așezate în piața din Liov în memoria copiilor uciși în război

După o jumătate de oră, Pravda de la Moscova a publicat şi ea fotografia unui monument funerar înconjurat de jucării, cu explicaţia: „Aleea Îngerilor din Donețk”.

Poza ilustrează un articol care anunță că „Mai avem două opțiuni: iarna nucleară sau «primăvara rusească»”. „De ce nu ați plâns peste Berkut-ul (o unitate specială de poliție din Ucraina, desfiinţată în 2014) rupt în bucăți pe Maidan, peste oamenii arși de vii în Casa Sindicatelor din Odesa, peste cei pe care Forțele Armate ale Ucrainei i-au călcat cu arme interzise în Donbass, timp de opt ani?”, îi întreabă, pe ucraineni, Pravda rusească.

Imagine din Pravda rusească

Bombardarea teatrului din Mariupol

Ukrainska Pravda scrie că oamenii continuă să fie salvați de sub ruinele Teatrului Dramatic Mariupol „distrus de ocupanții ruși”. „Potrivit informațiilor preliminare, nu există informații despre morți, dar există o persoană care a fost grav rănită”, spun jurnaliştii ucraineni, citând ca sursă Primăria Mariupol.

Pravda din Moscova spune însă că „un refugiat din Mariupol a povestit cum militanții din batalionul naționalist «Azov» au folosit populația civilă drept «scuturi umane» și au aruncat în aer teatrul, unde mai erau oameni.”

Jurnaliştii ruşi mai scriu că după incident, Kievul a dat vina pe Forțele Armate Ruse, dar „Ministerul Apărării a subliniat că clădirea teatrului din centrul orașului Mariupol nu a fost niciodată o țintă pentru armata rusă”.

Şi chiar acum, avertizează Pravda din Moscova, preluând o declarație a purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, „la Dnepropetrovsk, membri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei au minat una dintre clădirile Spitalului nr. 2 și plănuiesc să o arunce în aer, atunci când un avion rusesc zboară deasupra orașului”.

Minciuna dovedită de CNN

Facem o pauză în alternanța știrilor celor două ziare. Înainte de bombardarea teatrului din Mariupol, în același oraș a fost bombardată o maternitate. Ca și în alte situații, rușii au dat vina pe ucraineni. 

Numai că CNN a refăcut traseul evenimentelor. Și au arătat cum, cu câteva zile înainte, Federația Rusă anunțase la ONU că într-o maternitate din Mariupol se adăpostesc fasciști ucraineni.

Apoi, cu două zile înainte, rușii au numit, în altă declarație, exact maternitatea care mai apoi a fost bombardată. 

Ucrainenii: „La ruși e coadă în magazine”. Rușii: „Sexul reduce stresul”

„Rușii s-au grăbit să cumpere zahăr și prezervative”, titrează Ukrainska Pravda. Citând o agenţie de presă din Rusia, ucrainenii scriu că „în ultimele două săptămâni, magazinele, farmaciile și piețele din Rusia au înregistrat o creștere bruscă a cererii de prezervative”.

„Cu 17% față de aceeași perioadă a anului trecut”, confirmă Pravda din Moscova, care explică apoi, prin vocea autorizată a unui psiholog, că „sexul reduce stresul”. Într-o altă ştire, jurnaliştii ruşi lansează şi versiunea oferită de un cititor pe canalul de Telegram, că prezervativele ar face parte dintr-un kit de supravieţuire, putând fi folosite la „ambalarea în cauciuc a unor produse de strictă necesitate – chibrituri, sare etc.”

Despre nominalizarea lui Zelenski la Premiul Nobel pentru Pace

Vestea că Zelenski și poporul ucrainean ar putea fi nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace a fost prima ştire a zilei de ieri pentru Ukrainska Pravda.

Dimineaţă, Pravda rusească a dat ca certă nominalizarea lui Zelensky şi a publicat apoi comentariul unui diplomat rus, președintele Consiliului Public Rus pentru Cooperare Internațională și Diplomație Publică, Serghei Ordzhonikidze.

Diplomatul susţine că acordarea Premiul Nobel pentru Pace lui Zelenski „va fi o adevărată batjocură a conceptului de pace, iar evenimentele tragice din Donbas vor fi complet ignorate, precum și victimele conflictului de lungă durată”.

Într-o altă ştire din Pravda rusească, un politolog din Donețk precizează că „în ultimii ani, Premiul Nobel a devenit un instrument al politicii antiruse”, iar decizia de nominalizare a lui Zelenski e „ciudată”, pentru că „un om care luptă, până la urmă, nu ar trebui să fie nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace.”

Despre negocierile de pace

„Putin ar fi spus că ar fi necesară o întâlnire personală cu Zelenski înainte de a se ajunge la acordul final”, scrie Ukrainska Pravda, relatând despre discuţia telefonică de joi dintre Erdogan şi preşedintele rus.

Într-un interviu acordat ziarului, ministrul ucrainean de externe a declarat că președintele Zelenski e gata să se întâlnească „chiar mâine” cu Vladimir Putin, dacă liderul rus acceptă.

Pravda de la Moscova preia informaţia apărută la Kiev, dar adaugă că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior că „întâlnirea președinților Ucrainei și Federației Ruse va avea loc atunci când părțile vor ajunge la un acord, pentru a-l oficializa”.

Urmărește-ne pe Google News