Administraţia locală a Capitalei a decis să construiască, în perioada următoare, un hotel pentru animalele al căror stăpân vrea să plece în vacanţă şi nu are în grija cui să le lase.
“Încă nu am stabilit cum va arăta acest hotel, dar sigur va avea câteva zeci de locuri de cazare. O variantă ar fi să îl construim în zona de sud a Bucureştiului, fiindcă în nord deja sunt câteva astfel de pet-hotels. Tarifele vor fi stabilite în funcţie de costurile noastre, dar vom ţine cont şi de cele practicate de operatorii privaţi, care acum percep tarife începând de la 40 de lei pentru o zi de cazare şi ajungând până la 150 de lei, în funcţie de serviciile oferite”, spune Consilierul General Tudor Tim Ionescu, iniţiatorul acestui proiect al Primăriei Capitalei.
În cazul în care municipalitatea va percepe tarife similare cu cele practicate de companiile private, atunci o zi de cazare pentru animalul de companie la hotelul pentru animale al Primăriei ar putea fi la fel de costisitoare ca o noapte de odihnă pentru stăpânul său la o pensiune de trei margarete. Bineînţeles, un astfel de cost înseamnă că patrupedul va beneficia de cea mai bună mâncare, de numeroase plimbări, tuns şi coafat, multe ore de joacă şi chiar monitorizare online permanentă din partea stăpânului.
Loc de veci pentru animalele de companie
Totodată, Primăria Capitalei vrea să amenajeze şi un cimitir, unde să poată fi îngropate sau incinerate animalele de companie. Autorităţile nu s-au decis, încă, unde va fi acesta amplasat, dar, cel mai probabil, Primăria va transforma unul din terenurile de la marginea Bucureştiului în loc de veci pentru câini şi pisici.
“Avem mai multe variante, probabil la marginea Bucureştiului sau chiar în judeţul Ilfov va fi acesta amenajat. Realitatea din Bucureşti, în acest moment, arată că o familie din trei este posesoarea unui animal de companie. Asta înseamnă că avem o populaţie de aproximativ 500.000 de animale de companie, estimativ. Mulţi cetăţeni, în momentul în care îşi pierd animalul de companie, îl îngroapă fie într-un parc, fie în imediata apropiere a locului unde locuiesc”, a mai explicat Tudor Ionescu.
În prezent nu există decât un singur cimitir pentru animale în zona Bucureştiului, care se află pe strada Apusului din satul Căţelu, judeţul Ilfov, lângă Autostrada Soarelui. Proprietarul acestuia spune că în cei 14 ani, de când a deschis afacerea, a înhumat aproximativ 8.000 de animale.
“Avem toate tipurile de animale pe care o persoană poate să le ţină acasă sau pe lângă casă. Pornind de la hamsteri, papagali, porcuşori de Guineea, chiar şi peştişori, iguane, dar majoritatea animalelor sunt căţei şi pisicuţe. Cel mai mare animal care ne-a trecut pragul a fost un elefant, Gaia, de la Grădina Zoologică, pe care a trebuit să îl incinerăm”, a povestit pentru publicaţia Libertatea Laurenţiu Neghină, proprietarul cimitirului Raiul Animalelor.
Pentru serviciile de înhumare preţurile pornesc de la 150-200 de lei, care includ un mic loc de veci pentru animalul de companie şi serviciul propriu-zis de îngropare, dar pot ajunge până la 700 de lei, în cazul în care stăpânul necuvântătoarei doreşte un coşciug de lux, o placă comemorativă şi un mormânt personalizat. Pentru serviciile de incinerare, costurile variază între 30 şi 600 de lei, în funcţie de dimensiunea animalului.
Cum văd partidele referendumul pentru familia tradițională: De la legifererea unor lucruri contra naturii, la costuri de 100 de milioane de euro