„Totul a început de la o știre, i-aș spune, banală”, a declarat pentru Libertatea jurnalista Ami Gebăilă. Vineri, 10 martie, la aproximativ două luni după publicarea știrii conform căreia fiica lui Ilinca Adinel, directorul RAADPFL, a condus sub influența drogurilor, jurnalista care a semnat articolul a primit un telefon de la Veronica Constantin, comisar în cadrul structurii de securitate IPJ Dolj. 

Aceasta a chemat-o la sediul poliției, spunându-i că există o plângere penală pe numele ei, ca urmare a unei știri pe care a scris-o. Ulterior, fiindcă nu a primit și o citație scrisă, jurnalista a revenit telefonic la IPJ. A primit apoi pe e-mail o citație în care era chemată în calitate de martor, relatează ziarista.

Citația primită de ziaristă

Audierea a avut loc luni, 13 martie, și a durat în jur de 1 oră și 30 de minute, mai spune jurnalista. „Aproximativ o oră ne-am învârtit doar în jurul acestor întrebări care vizează sursele”, completează Gebilă. 

Arealul întrebărilor care i s-au adresat au fost din sfera aflării surselor pe care jurnalista le-a avut. „Cine v-a oferit informația?”, „Cum ați obținut informațiile”, își amintește Ami Gebăilă că ar fi întrebat-o comisarul. 

„Sunt ziarist, nu vorbesc despre surse”

„Eu am spus că este destul de ciudat să răspund la niște întrebări care privesc sursele, pentru că eu sunt ziarist”, a spus ziarista. 

Mi s-a comunicat că nu am venit în calitate de ziarist, ci de martor și că trebuie să răspund la întrebări. Eu am subliniat că nu pot să mă dedublez și să răspund la întrebări care mă privesc direct din punct de vedere profesional, ca exercitare a profesiei de ziarist.

Ami Gebăilă, ziaristă:

Ami Gebăilă. Foto: arhivă personală

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a subliniat în repetate rânduri că art. 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului garantează nu numai fondul și conținutul informațiilor și ideilor, ci și mijloacele de transmitere a acestora. Presei i s-a acordat cel mai larg domeniu de protecție în jurisprudența Curții, inclusiv în ceea ce privește confidențialitatea surselor jurnalistice, este argumentul invocat de avocatul jurnalistei. 

Scriu multe știri, am scris multe știri și era aproape imposibil să îmi amintesc pe loc. De aceea, am insistat să se consemneze că nu îmi amintesc exact despre ce a fost vorba.

Ami Gebăilă, ziaristă:

„Poate fi o formă de intimidare, având în vedere că eu m-am ocupat și de anchete mai ample, de subiecte mai sensibile”, crede jurnalista.

Înapoi acasă, Ami Gebăilă a făcut un exercițiu de verificare a articolului și a realizat că majoritatea informațiilor pe care le-a prezentat în articolul respectiv provin din surse oficiale, și anume un comunicat al poliției din Dolj, publicat pe 16 ianuarie 2023. 

Libertatea a încercat să îl contacteze pe comisarul care a audiat-o pe jurnalistă, dar până la acest moment nu am reușit. Îi vom publica punctul de vedere în momentul în care îl vom primi. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News