Cei cinci bărbați au fost arestați pentru că au furat peste 600 kg de creaturi marine din largul orașului Fukuoka, în sud-estul Japoniei, în ceea ce presa locală numește unul dintre cele mai mari incidente de braconaj de castraveți de mare de când echinodermele au ajuns să fie râvnite de infractori, în urmă cu câțiva ani.

Animalele acvatice sunt o pradă ușoară. Nu sunt greu de prins și se vând la prețuri ridicate în străinătate datorită creșterii cererii în China și Hong Kong – ceea ce le-a adus porecla de „diamante negre”.

În 2018, Japonia a înăsprit legislația privind braconajul și comerțul cu castraveți de mare capturați ilegal, numiți astfel deoarece corpul lor moale și tubular seamănă cu leguma care le poartă numele, iar cei care încalcă legea riscă până la trei ani de închisoare sau o amendă maximă de 30 de milioane de yeni (200.000 de euro).

Dar pedepsele mai aspre nu par să fi descurajat unii pescari și bandele yakuza în căutare de fonduri, în contextul represiunii poliției asupra surselor lor tradiționale de venit și al unei scăderi puternice a numărului de membri.

Printre suspecții din cel mai recent caz se numără un bărbat pescar și un director la o companie de vânzări de produse marine.

Prețul mediu de vânzare pentru castraveții de mare în Japonia era de 2.868 ¥ (20 de euro) pe kilogram în 2021, față de 623 ¥ cu două decenii în urmă, potrivit Ministerului Agriculturii. Se estimează că ultima captură i-a costat pe pescarii locali până la 1,8 milioane de yeni, potrivit Mainichi.

În Japonia, castraveții de mare sunt consumați ca garnitură murată, dar transporturile de creaturi braconate ajung adesea în China, unde sunt folosite în medicina tradițională.

Creșterea nivelului de trai în China continentală a alimentat cererea, castraveții de mare de înaltă calitate din Japonia atingând cele mai mari prețuri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News