Mariana este sefa benzinariei Petrom de langa statia de metrou Aurel Vlaicu si in 17 ani de meserie a petrecut multe sarbatori la locul de munca. In ultimii ani, in noaptea de 31 decembrie spre 1 se modifica pretul benzinei, asa ca trebuie facut un inventar al stocurilor. „Am facut un Revelion la benzinaria de la Inter, una in Rosetti, m-am obisnuit. Toti care suntem in tura aducem de acasa mancare, vin si sotii nostri si prietenii. Am lucrat si in ajunul Craciunului si am avut mult de munca: am vandut dublu fata de zilele normale, si benzina, dar si bautura, dulciuri, cadouri. Se intampla ca fix la 12 noaptea, clientii sa serbeze alaturi de noi. In ziua de Sfantul Vasile nu dorm, ci merg la prieteni, ca sa simt si eu Revelionul”, ne-a spus Mariana. Floricel Vasilica este mecanic de locomotiva si in noaptea dintre ani va conduce una din cele patru garnituri de metrou care va circula din sfert in sfert de ora pe magistrala IMGB-Pipera. Din 1983, de cand lucreaza la metrou, a sarbatorit cinci Revelioane prin munca. „Asa ne pica tura si trebuie sa ne supunem. Sigur ca va fi o noapte obisnuita, iar petrecerea o voi face pe 1 ianuarie, cand este si ziua mea, de Sf. Vasile. Inainte de intrarea in tura, fiecare mecanic trebuie sa treaca testul de alcool, asa ca noi nu avem voie nici macar un strop de vin in cinstea intrarii in noul an”, ne-a spus salariatul Metrorex.
Soferii si vatmanii RATB sunt mai norocosi pentru ca, de Sarbatori, lucreaza numai cine doreste si mai este platit si dublu. De Revelion, pe traseu vor iesi doar cateva mijloace de transport in comun, de la ora 22.00 pana la 5.30 cand va incepe prima zi de munca „normala” din 2003. Mecanicul de la cap de linie „Pipera” al tramvaielor 16 si 36 locuieste in celalalt capat al orasului. El va munci doar pana la ora 22 in seara de Revelion, dar va ajunge acasa putin inainte de miezul noptii. Sotia ii va pune insa la pachet un borcan cu salata de boeuf si cateva sarmale ca sa simta ca este sarbatoare. Intre doua inghitituri, mecanicul verifica macazele si tramvaiele care vin din traseu. La Compania Nationala „Apele Romane”, dispecerii lucreaza in ture de 24 de ore, cu ochii pe acumularile de apa, pe debitele raurilor, la cantitatea de precipitatii. In noaptea de Revelion este de serviciu dispecerul Gogu Georgescu, pana dimineata la ora 8.00. Familia ii va fi alaturi, dar de la capatul firului de telefon cand ii va ura „La multi ani!” Radu Cristian, ospatar la restaurantul Perla, va lucra asa cum o face de ani buni, de Revelion. „Asta ne este meseria si m-am obisnuit. Vom avea clienti multi si va trebui sa avem grija de fiecare. Petrecerea de Revelion o voi face cu colegii mei dupa cateva zile, cand vom ciocni o cupa de sampanie. Inainte exista obiceiul de a organiza un Revelion special al ospatarilor, in prima sambata din an, dar nu se mai tine peste tot”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News