Cu discuții, cu scandaluri, cu probleme, dar și cu rutina grijilor cotidiene, cele două săptămâni s-au scurs.
La câteva zile după ridicarea carantinei, oamenii din Poștă își reiau, treptat, activităţile obișnuite. Repară gardurile, mătură prin fața curților, stau la taclale pe băncuțe.
O femeie în halat de casă, cu capul învelit în pungi de plastic, tocmai a fost la o vecină să-și vopsească părul. Ne arată în lungul străzii Saturn unde sunt casele în care locuiesc cei infectați cu COVID-19.
Mulți oameni poartă măști – un accesoriu obligatoriu, dacă vrei să intri în magazinele mixte de la colțul străzii. Numai angajații firmei de salubritate RER SUD umblă fără, deși stârnesc norișori de praf cu măturile lor de plastic, dereticând pe lângă Centrul de Pregătire Schengen.
“Stați așa, să-mi pun mănușile, apoi mă pozați”, spune unul dintre ei. “Noi nu avem nevoie de mască, că lucrăm în aer liber”, explică bărbatul, acum echipat cu o pereche de mănuși de grădină.
Oamenii nu cred în COVID
Cartierul Poștă se află la periferia Buzăului, lângă zona industrială. În blocuri confort II, proaspăt reabilitate termic, și în casele mai vechi sau mai noi stau peste 2.000 de oameni.
“Ce să facem? Am îndurat și carantina. Dacă asta a fost regula… Nu poți să stai contra. Dar să știți că n-a fost nimic adevărat. Au inventat un motiv să ne țină în case”. Asta e părerea unei femei de 71 de ani, care a ieșit să-și plimbe cățelul.
Întrebând din om în om, ne dăm seama că nu e singura care neagă existența virusului. Cartierul Poștă nu crede în COVID-19.
De peste gard, o doamnă care a fost internată împreună cu toată familia ei ne împărtășește impresia despre pandemie.
– Ne-au luat pe toți și ne-au băgat în spital, ne-au făcut teste, știu eu ce fel de teste, ca să sperie lumea. Apoi ne-au dat drumul.
– Adică spuneți că ați ieșit negativ la teste?
– Ba nu, am ieșit pozitiv, de două ori.
– Deci ați fost bolnavă.
– Nu, că nu m-a durut nimic. Au scris ei acolo că e COVID-19, să dea un exemplu la lume, să stea acasă.
– Mai aveți rude internate?
– Da, mama și tatăl meu, ei se simt rău.
“Am ieşit pozitiv, dar n-aveam nimic”
O tânără care împinge un cărucior cu un băiețel și poartă masca pe sub nas se oprește să-i dea dreptate doamnei revoltate.
Pe mine m-au luat pe sus, cu tot cu copil. Şi mă simţeam cum mă vedeţi. Bine. N-aveam nimic. Ne-au testat, am ieşit pozitiv, dar tot n-aveam nimic. Şi-au bătut joc de oameni, au băgat o stradă întreagă în spital. Dar nimeni n-avea nimic, nimeni nu era bolnav.
Femeie din cartierul buzoian Poștă:
După instituirea carantinei, în cartierul Poștă n-a mai fost înregistrat nici un caz nou de infectare cu COVID-19. Și totuși, din intervenția în forță a autorităților, locuitorii au reținut doar ultima parte, cea cu forța. Vehicule militare pe străzi, polițiști și jandarmi la tot pasul, restricții care au întrerupt brutal cursul vieții normale.
Un bărbat în vârstă, ieșit la poartă, în fața casei, susține că n-a fost decât un exces de zel.
Virusul ăsta există sau nu, eu nu pot să știu. Ei știu. Eu văd ce ne arată ei la televizor. Ne-au închis pe noi degeaba, tot cartierul, au zis că suntem romi și că nu știm decât de frică. Și ce-au rezolvat? Au arătat ce mari și tari sunt ei.
Bărbat din cartierul buzoian Poștă:
Pe străzile de case e liniște, cum era și înainte de carantină. Atât de liniște, încât auzi oamenii vorbind la telefon în curți și pisicile strecurându-se pe sub mașinile de import, felinele fiind pe deplin conștiente că se impune mai multă prudență, de când câinii se plimbă iar la orice oră.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro