Artem Poliuhovici, un ucrainean în vârstă de 32 de ani, se gândea de un an la o metodă cât mai ingenioasă pentru a-și cere iubita în căsătorie.
A luat în calcul o insulă tropicală sau o plimbare cu balonul cu aer cald. În cele din urmă, a decis însă ca și cererea în căsătorie să fie inscripționată pe un obuz de artilerie ce avea drept țintă armata rusă.
„Poate fi considerată, într-un fel, o cerere în căsătorie cam agresivă”, a admis el. În cele din urmă însă, cererea a avut succes. Se pare că iubita lui a spus „da”.
Entuziasmul celor doi este împărtășit acum și de alți oameni din întreaga lume. Câteva sute dintre ei au plătit mii de dolari pentru ca și cuvintele alese să fie inscripționate pe obuzele folosite de armata ucraineană.
Nu este chiar o noutate. Soldații din multe războaie ale ultimilor zeci de ani au mâzgălit diverse mesaje pe proiectilele destinate inamicului.
Însă vânzarea unor astfel de mesaje reprezintă o diferență inventivă, deși macabră, a acestei practici. Și, totodată, o altă modalitate pe care ucrainenii au găsit-o pentru a strânge banii necesari pentru a-și finanța efortul de război, scrie New York Times.
Există tot felul de mesaje. Un proiectil a plecat spre ținta lui cu inscripția: „Aceasta este o bombă gay”, probabil o referire la politica homofobă a regimului de la Kremlin.
Pe altul a apărut mesajul: „Lupta împotriva fascismului este un job cu normă întreagă”. Iar altul a purtat inscripția: „Din Silicon Valley, cu dragoste”.
Aceste ultime mesaje au fost comandate de pe site-ul Signmyrocket, una dintre multele inițiative de strângere de fonduri ale Ucrainei.
Campania, care se autointitulează „corespondență prin intermediul artileriei”, a fost creată de Anton Sokolenko, un student în IT de 21 de ani, pentru a compensa scăderea donațiilor către Centrul de asistență pentru armată, veterani și familiile acestora, o organizație caritabilă pentru care lucrează ca voluntar.
Inițial, el a gestionat-o pe un canal Telegram, dar apoi a trecut la un site web pentru a permite accesul clienților internaționali.
Acum, spune el, solicitările vin din toată lumea, iar peste 95% dintre mesaje sunt în limba engleză. Site-ul spune că a strâns peste 200.000 de dolari în donații în mai puțin de trei luni pentru organizația caritabilă.
Cumpărătorii primesc imagini cu mesajul lor pe un proiectil. Pentru un preț mai mare, organizația caritabilă oferă, de asemenea, videoclipuri surprinse în timp ce respectivul proiectil este lansat. Asta „pentru a le arăta prietenilor sau pentru a le posta pe rețelele sociale”, explică Sokolenko.
Pe site, utilizatorii pot să aleagă o armă, să scrie un mesaj și apoi să treacă la plată. Prețurile variază de la 150 de dolari pentru un mesaj pe un obuz Howitzer la 3.000 de dolari pentru unul scris pe partea laterală a turelei unui tanc.
Site-ul spune că organizația caritabilă a livrat peste 200 de markere permanente soldaților, care s-au oferit să scrie pe arme și să fotografieze rezultatul, în schimbul unor mașini, drone sau echipamente optice pe care organizația caritabilă le-a achiziționat cu profiturile obținute.
Sokolenko a declarat că organizația caritabilă are multe contacte în armată și că a ajuns la soldați prin intermediul comunicării verbale – din gură în gură. Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns la întrebările adresate de jurnaliștii New York Times pe această temă.
Pentru unii oameni, cumpărarea unui mesaj este o modalitate de a ajuta armata ucraineană și de a se simți direct implicați în efortul de război. Pentru alții, este o șansă de a-și exprima furia față de Rusia.
Sokolenko spune că procesul este o modalitate informală de susținere a militarilor. „Nu este foarte oficial și nu este foarte permis”, a spus tânărul. „Dar ei cam sunt nevoiți să o facă pentru că le putem oferi lucruri pe care guvernul nostru nu le poate oferi în acest moment”, a explicat el.
Cristina Repetti, o femeie de 32 de ani, care locuiește în Chicago, a declarat că a fost șocată de agresiunea Rusiei și că a comandat mai multe mesaje pe proiectile pentru prieteni și membri ai familiei.
Ea a admis un oarecare disconfort la gândul că armele astfel inscripționate ar putea fi folosite pentru a ucide soldați care poate nu sunt nici ei de acord cu războiul. Dar dorința de a ajuta Ucraina a fost mai mare. „Nu pot să stau și să nu fac nimic”, a spus ea.
Pe un obuz, ea a comandat mesajul „Te iubesc, Vinny”, în speranța de a-și recupera iubitul. „Lui îi plac lucrurile romantice sumbre”, a spus femeia. „Și m-am gândit că ar face o impresie bună dacă am pune dragostea noastră pe un obuz care va lovi un tanc rusesc”.