La graniţa judeţelor Hunedoara şi Arad există un sătuc cu aspect idilic numit Almaş Sălişte. Majoritatea bisericuţelor din zonă sunt aproape identice fiind unul din principalele puncte de atracţie pentru turişti. Vechi de sute de ani, construite din lemn şi cu picturi originale, lăcaşele de cult stârnesc interesul străinilor.
O singură bisericuţă, însă, îi atrage şi totodată îi lasă cu gura cascată pe „neiniţiaţi”. E vorba de cea din sătucul Almaş Săliştea. Aici, scena Judecăţii de Apoi, prezintă pedepsirea anumitor tipuri de păcate într-o manieră deosebită. Toate personajele sunt dezbrăcate, nici un detaliu privind intimitatea fiecăruia nefiind omis. De obiecei, pictura era acoperită cu o perdeluţă.
„Era acoperită pentru a proteja copiii. Enoriaşii, în schimb, s-au obişnuit cu ea, mai ales după ce li s-a şi explicat ce reprezintă”, ne-a zis preotul din sat, Ioan Burza, de 60 de ani. Era o vreme când fresca era acoperita mai mereu în timpul slujbei. În prezent, atât copiii cât şi adulţii o pot privi în voie, tocmai pentru a întelege şi observa păcatele lumeşti.
Preotul satului le explică tuturor, indiferent de vârstă, pe îndelete sensul picturilor. L-am găsit pe părinte la câmp, conduşi până la el chiar de soţia acestuia, Elena Burza, de 52 de ani. Pe drum, femeia ne-a explicat că „nu ştim cine a pictat fresca”. Vorbele femeii au fost întărite şi de ceea ce ne-a povestit părintele, mai târziu. „Într-adevăr, pictura este total diferită de cea a bisericilor din zonă, majoritatea abordărilor fiind diferite.
Lăcaşul a fost ridicat la 1813 din banii sătenilor”, ne-a spus părintele. Într-un anumit colţ al bisericii, cerul e reprezntat în culorile tricolorului, iar Iosif din Arimateea, omul care l-a ajutat pe Iisus să care crucea, poartă o pălarie nespecifică vremurilor evocate în lucrare. Ar putea să fie chiar un autoportret al autorului.
Ce reprezintă fiecare ipostază evocată în frescă:
1. Cârciumarul care îndoaie vinul cu apă şi pe urmă îl vinde mai scump
2. Morarul care cere un preţ ridicat
3. Femeia care refuză să aibă copii are mâinile legate şi doi şerpi o muşcă de sâni
4. Un grup mai mare de bărbaţi şi femei care au preacurvit sunt legaţi laolaltă
5. Omul care doarme în loc să fie prezent la slujba de duminică e aşezat de diavolii Pufi şi Kufi într-un pat care seamănă cu un sicriu
6. Femeia leneşă care preferă să doarmă decât să muncească
Foto: Simona Ghiță
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro