Cuprins:
În replică, patronii fermelor susțin că ei nu au obligat pe nimeni să muncească.
DIICOT Covasna a făcut percheziții în acest caz, după ce mai mulți oameni ai străzii ar fi ajuns să lucreze ca sclavi în ferme din munţi.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Taximetriști acuzați că racolau oameni fără adăpost pe care îi vindeau ciobanilor
Proprietarii fermelor ar fi constituit o reţea din care făceau parte şi taximetrişti. Aceștia racolau oameni fără adăpost din gări sau de pe străzi şi îi puneau la muncă forțată, în schimbul unor sume de bani.
După ce au aflat de caz, procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Covasna au făcut percheziții miercuri, la nouă ferme din judeţ.
Ei suspectează că mai multe persoane fără adăpost din Braşov şi Bucureşti erau ţinute cu forţa acolo, în condiţii improprii şi obligate să muncească.
Proprietar de fermă: Dacă a venit un om aici, l-a adus taxiul
Ion Iacobuș este unul dintre proprietarii de ferme la care au descins poliţiştii și susţine că oamenii veneau la el la muncă de bunăvoie.
„Eu n-am adus niciodată, dacă a venit un om aici, a venit el, l-a adus taxiul, mi-a adus odată unul, i-am dat opt milioane la taxi, domnule vreau de lucru că n-am ce mânca. A stat vreo trei zile şi a fugit”, spune Ion Iacobuș, proprietarul unei ferme.
De pe urma persoanelor fără adăpost ar fi profitat chiar taximetriştii care îi aduceau la muncă, susţin oamenii din zonă.
Câți bani câștigau taximetriștii
„Sunt ceva taximetrişti, îi ia 3.000 sau 4.000 de lei că ţi l-a adus până aici, din Bucureşti până aici, că îi găsesc prin gară. Omul rămâne aici, dar nu rămâne aici, că vine în adidaşi, în pantaloni scurţi şi omul îi dă mâncare pentru treabă. N-are nici o garanţie de la taximetrişti”, susține un cioban.
Patronii fermelor spun că ei nu îi obligau pe oameni să muncească acolo şi susțin că după 2-3 zile, aceștia plecau. În plus, spun tot ei, ar fi fost traşi pe sfoară de taximetrişti.
Trei taximetriști, dosar penal pentru trafic de persoane
Anchetatorii cred că proprietarii de ferme le cereau taximetriştilor să le racoleze oameni pentru a-i face sclavi.
„Din cercetări a reieşit că în perioada 2023 – octombrie 2024, trei persoane cu vârste cuprinse între 23 şi 47 de ani ar fi recrutat prin intermediul unor cunoscuți din cercul lor de persoane din zona gărilor municipiilor Braşov şi Bucureşti şase persoane pe care, profitând de starea lor de vulnerabilitate, le-ar fi exploatat prin muncă. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru trafic de persoane”, a declarat Gabriela Dinu, purtător de cuvânt al IPJ Covasna.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro