Oamenii de știință au căutat ani de zile să înțeleagă cauza, în speranța că într-o zi vor găsi un leac pentru ea.
Un studiu publicat săptămâna aceasta în revista Nature sugerează că unele femei însărcinate sunt deosebit de sensibile la un hormon numit GDF15.
Acesta este produs la niveluri scăzute în tot corpul, dar femeile însărcinate primesc o altă doză puternică de la fătul în creștere, iar acest lucru poate declanșa greață și vărsături.
Studiile efectuate pe pacienți cu cancer au descoperit că, atunci când organismul produce prea mult GDF15, acesta poate duce la greațuri cronice și pierdere în greutate.
Un studiu din 2018 a descoperit o legătură între gena care controlează GDF15 și greața și vărsăturile în timpul sarcinii la 53.000 de femei.
Noua lucrare se bazează pe această lucrare și stabilește această legătură între hormon și afecțiune, analizând problema dintr-o varietate de perspective, inclusiv informații genetice și date de la un nou test care poate determina ce hormoni se află în sângele unei persoane însărcinate și la ce nivel, pe lângă studiile efectuate la șoareci și în laborator.
Cercetătorii au descoperit că nivelurile de GDF15 cresc în primele 12 săptămâni de sarcină. Cu cât nivelul hormonului provenit de la făt este mai ridicat și cu cât gravida era mai sensibilă la acest hormon, cu atât aceasta se simte mai rău.
Atunci când fătul produce mai puțin GDF15, riscul de a se simți rău pare să fie mai mic. Expunerea ei la acesta înainte de sarcină poate fi, de asemenea, un factor.
Oamenii de știință au analizat, de asemenea, cercetări care au arătat că persoanele care au avut o anumită tulburare de sânge moștenită și care au avut niveluri ridicate de hormon în organism înainte de a rămâne însărcinate aproape niciodată nu s-au îmbolnăvit în timpul sarcinii.
Aproximativ 70% până la 80% dintre femeile însărcinate au ceea ce se numește în mod obișnuit „grețuri de dimineață”, deși greața poate apărea în orice moment al zilei.
Studiile în curs de desfășurare analizează modalitățile de prevenire a tulburărilor de stomac induse de hormoni la pacienții cu cancer, dar niciunul nu a implicat persoane însărcinate.
Specialiștii spun că există posibilitatea expunerii în siguranță a persoane la acest hormon înainte de a rămâne însărcinată, pentru a-i crește toleranța, fiind depusă o cerere de finanțare pentru un studiu în acest sens.