Cuprins:
Rusia a oprit gazele în Transnistria
De la 1 ianuarie 2025, Rusia a oprit livrările de gaze naturale, astfel că regiunea separatistă din Republica Moldova se confruntă cu o criză fără precedent. Locuitorii au rămas fără încălzire, apă caldă și se confruntă cu pene de curent frecvente, potrivit AFP.
Autoritățile au fost nevoite să închidă fabrici și școli, încurajând localnicii să colecteze lemne pentru a-și încălzi sobele. Situația este dramatică pentru cei aproximativ 500.000 de locuitori ai regiunii.
„Sunt 16 grade (Celsius) înăuntru… Ne-am îmbrăcat în straturi și încercăm să bem ceai cald și apă caldă”, a declarat pentru AFP Svetlana Gazul, o profesoară de 58 de ani din orașul Grigoriopol.
Criza energetică în Transnistria
Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă, s-a bazat timp de decenii pe sprijinul Moscovei, primind gaze naturale aproape gratuit. Decizia Rusiei de a opri livrările a aruncat regiunea într-o criză energetică fără precedent, după cum a declarat liderul regiunii.
În prezent, există suficient gaz pentru ca unii locuitori să-și încălzească sobele, dar nu și pentru încălzirea centrală sau apa caldă. Autoritățile avertizează că aceste rezerve pentru gătit vor dura doar o lună.
Electricitatea este raționalizată, cu întreruperi de curent de patru ore implementate în toată regiunea. Utilizarea masivă a radiatoarelor electrice a împins rețeaua electrică din era sovietică la limită, avertizează autoritățile.
Conform AFP, unii oameni au murit din cauza intoxicației cu monoxid de carbon, după ce au lăsat sobele aprinse peste noapte pentru căldură, inclusiv un cuplu în vârstă.
Impactul asupra vieții din Transnistria
Eleonora Cercavschi, o directoare de 64 de ani a unei școli cu predare în limba română din Grigoriopol, se teme că situația ar putea duce chiar la penurie de alimente.
„Deocamdată totul (n.r. în magazine) este acolo. Dar cum va fi într-o săptămână, două săptămâni, pentru că în fiecare zi situația se schimbă?”, a declarat ea pentru AFP, prin telefon.
„Pâinea este disponibilă doar dimineața. Dacă nu reușești să o cumperi, nu mai rămâne seara”, a adăugat ea.
Cu fabricile închise sau trecând la ture de noapte, Cercavschi își face griji cu privire la creșterea șomajului și scăderea veniturilor.
Cauze și acuzații pentru criza energetică
Oficialii din Transnistria au respins acuzațiile că ar fi fost abandonați de Moscova, îndreptând în schimb degetul către guvernul de la Chișinău. Acesta din urmă a refuzat cererile Gazprom de a plăti sute de milioane de dolari pentru ceea ce gigantul energetic rus a declarat că este o datorie pentru livrările către Transnistria.
Republica separatistă transmisese timp de ani de zile facturile către Moldova, primind practic gaz gratuit într-un acord acceptat de Moscova. Restul Moldovei – care până în ianuarie primea electricitate de la o centrală electrică din Transnistria alimentată cu gaz rusesc – a început să importe din România pentru a acoperi deficitul.
La o săptămână de la începutul crizei, niciuna dintre părți nu pare dispusă să cedeze.
Perspective diferite ale oamenilor din Transnistria
În capitala Transnistriei, Tiraspol, bloggerul Yury Statsky, în vârstă de 47 de ani, crede că „criza probabil se va agrava”. Principala centrală electrică din zonă a trecut la utilizarea cărbunelui, dar are stocuri doar până la mijlocul lunii februarie. La fel ca liderii locali, Statsky dă vina pe guvernul pro-Uniunea Europeană din Moldova.
„Motivele situației sunt clare – autoritățile din Moldova vecină au decis să folosească sfârșitul tranzitului de gaze rusești prin teritoriul Ucrainei pentru a pune presiune asupra locuitorilor din Transnistria”, a declarat el pentru AFP.
Nu toată lumea din republica susținută de Rusia este de acord.
„Cum poate fi de vină Moldova dacă de mai bine de 30 de ani nu a controlat acest teritoriu?”, a întrebat Cercavschi.
„Trebuie să-ți plătești facturile, nu să trăiești pe spinarea altora”, a adăugat profesoara, referindu-se la dependența republicii de ajutoarele de la Moscova.
În timp ce criza energetică se adâncește, locuitorii din Transnistria se confruntă cu un viitor incert, prinși între loialitățile istorice față de Rusia și realitățile economice ale dependenței energetice.