Adela Hatu a mers să se vaccineze săptămâna trecută, după ce s-a programat online, la centrul de la Policlinica „Regina Maria” din Brașov. Era deja foarte aglomerat, oameni care stăteau la rând și alții care continuau să vină să se imunizeze. 

„A fost o experiență destul de neplăcută, pentru că în 40 de minute, cât am așteptat, au plecat mai mult de zece bătrâni, întorși de medicii de acolo și cineva chiar a întrebat dacă nu se poate programa telefonic, pentru că îi e foarte greu să folosească platforma. Li s-a spus că doar online”, povestește aceasta.

Certuri la coada la vaccinare

Unii s-au oferit să-i ajute pe cei fără programare pe platforma RoVaccinare, însă procesul i-a făcut să abandoneze pe parcurs. „E destul de greu să faci o programare pentru o persoană cu care nu ai nicio legătură, pentru că se întoarce un email la tine, iar tu nu ai nicio treabă cu acea persoană. Trebuie să fie cineva apropiat. Sunt oameni care au copiii plecați prin străinătate…”, mai spune Adela Hatu.

„Noi tot dăm vina pe oameni care nu vor. Aici am văzut oameni care voiau să se vaccineze și care au plecat acasă pentru că nu au putut să se programeze, dacă tu le spui că doar pe platformă poți”, a mai spus femeia. 

După lungi insistențe din partea celor prezenți, o bătrână venită din Târlungeni, de la 15 kilometri de Brașov, a fost vaccinată. „Cei de la recepție ziceau că în altă zi au încercat să lase cât mai mulți care nu erau programați să intre la vaccin, dar și ei sunt depășiți, fiindcă au fost atât de mulți, încât s-au certat între ei și au venit forțele de ordine”, a mărturisit Adela.

Programările se pot face și telefonic

CNCAV nu a comentat situația prezentată, dar a explicat, într-un răspuns pentru Libertatea, că există în continuare posibilitatea să se facă și programări telefonice, la numărul 021.414.44.25. 

Autoritățile au mai spus că vaccinarea se poate face de aproape șase luni fără o programare prealabilă, dar recunosc că oamenii pot să ajungă în situația de a aștepta, dacă sunt multe solicitări.

„Menționăm totuși că imunizarea efectivă și timpul de așteptare pot fi condiționate de capacitatea fiecărui centru și de numărul persoanelor programate la vaccinare în centrul respectiv”, a răspuns CNCAV.

Potrivit datelor oficiale, în județul Brașov s-a vaccinat peste 40% din populația eligibilă de peste 12 ani, iar rata de îmbolnăvire a ajuns la 9,99%. 

Direcția de Sănătate Publică nu a oferit niciun răspuns la situația prezentată de Libertatea, până la momentul publicării articolului. De asemenea, numărul alocat centrului de vaccinare de la Policlinica „Regina Maria” de pe site-ul DSP este închis. 

Ne-au răspuns cei de la call-center-ul policlinicii, care ne-au spus că nu sunt responsabili de organizarea activității din centru și ne-au direcționat către platforma RoVaccinare. 

În județul Brașov există 18 centre de vaccinare și 86 de cabinete medicale unde se poate face imunizarea.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News