agresivitatea poate fi intuita si datorita trasaturilor fizice care se formeaza chiar inainte de nastere. Astfel, daca o femeie fumeaza sau consuma alcool in timpul sarcinii, aceste obiceiuri afecteaza fatul in mai multe moduri. Un copil facut de o mama fumatoare sau care bea alcool se va naste cu mici imperfectiuni fizice si un control al agresivitatii mai precar.
„Factorii de stres indusi de mama afecteaza fatul, care se va naste cu parti ale corpului asimetrice. Aceiasi factori vor afecta si dezvoltarea sistemului nervos central care controleaza impulsurile si agresivitatea”, a declarat pentru Reuters Zeynep Benderlioglu, conducatorul studiului.
Oamenii de stiinta au testat aceasta concluzie pe 100 de studenti carora li s-a cerut sa adune bani in scopuri caritabile. Cei contactati, care luau si ei parte la test, primisera instructiuni fie sa refuze sa doneze si sa devina agresivi, fie sa plateasca suma necesara. Cercetatorii au masurat apoi puterea cu care cei care nu reusisera sa obtina bani tranteau receptorul in furca telefonului. Concluzia a fost ca subiectii care aveau urechile, degetele sau labele picioarelor asimetrice loveau mai puternic receptorul. Observatiile s-au dovedit surprinzatoare pentru cercetatori. Astfel, femeile au reactionat mai nervos cand au fost refuzate, iar barbatii s-au infuriat mai tare cand au primit un raspuns negativ dar pe un ton politicos. „Cand nu sunt provocati, barbatii sunt, in general, mai agresivi decat femeile, dar diferentele de sex dispar atunci cand sunt confruntati. Uneori, femeile reactioneaza chiar mai agresiv decat barbatii”, a adaugat Benderlioglu.