Pentru a face lumină în drama ce s-a petrecut la Petrila, trebuie spus din start că sâmbătă minerii nu trebuiau să fie chemaţi la muncă. Cu numai câteva zile înainte, unul dintre ei fusese transportat în stare gravă la spitalul din Petroşani din cauza unei intoxicaţii cu gaz metan. Un altul a ajuns pe mâna medicilor, opărit în subteran de aburii emanaţi de cărbunii încinşi.
„Oamenii s-au plâns şi au avertizat asupra faptului că e pericol mare acolo, în adâncuri. În frecarea cu piatra, cărbunele se aprinde şi se aşterne ca o pătură de jar. Oamenii munceau aici pe cărbuni încinşi. Dar nimeni nu a vrut să ia în calcul acest lucru. Sâmbătă, echipa de mineri a fost însoţită de salvatori, care nu au doar rolul de a scoate la suprafaţă oamenii răniţi, aşa cum eronat se crede. Conform normelor, salvatorii trebuiau să coboare numai ei, atât, să stingă jarul cu apă şi nămol, aşa cum se procedează în mod normal, să măsoare apoi cantitatea de gaz metan şi abia apoi să permită accesul brigăzii de mineri la lucru. Dar nu s-a întâmplat aşa, au coborât cu toţii”, explică Gheorghe Militaru, director executiv al Ligii Muncitorilor şi Defavorizaţilor Sociali „Miron Cozma”, din Valea Jiului.
Munceau de o bună perioadă de timp pe o pătură de jar
Minerul şi gazul metan sunt „fraţi” de viaţă şi de moarte, practic neexistând mină în care să nu aibă loc emanaţii de gaz metan. „Problema este să ştii când să cobori în mină sau, dacă eşti acolo, cum şi când să ieşi în timp util pentru a evita o catastrofă”, explică Militaru. „Eu cred că se ştia ce se întâmplă acolo jos, minerii s-au plâns de jarul aprins, unii au mers la spital cu bucăţi de cărbune încins înfipte în piele. E vorba de inconştienţă. Oamenii au fost trimişi la moarte”, mai spune Gheorghe Militaru.
Şase răniţi, în continuare în stare gravă
Din cei opt ortaci aduşi în Capitală, şase continuă să se afle în stare critică. Patru din cei cinci bărbaţi aduşi la Spitalul de Arşi rămân intubaţi, pentru că au arsuri pe căile respiratorii. La Spitalul de Urgenţă Floreasca, medicii sunt rezervaţi în ceea ce-i priveşte pe doi dintre cei trei mineri internaţi aici cu răni complexe. Din fericire, veşti mai bune vin de la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, acolo unde alte şapte victime ale exploziei de sâmbătă se află internate, dar starea lor este bună.
Salvatorii au scos ieri din mină şi ultimele patru cadavre
Patru echipe form
Rudele victimelor primesc ajutoare financiare,
Membrii Consiliului de Administraţie a Companiei Naţionale a Huilei au decis, ieri, că angajaţii de la mina Petrila să ia salariul pentru toată perioada în care nu vor intra în subteran, din cauza problemelor cauzate de exploziile de sâmbătă. Minerii vor primi atât salariile de bază, cât şi sporurile de vechime. În acelaşi timp, autorităţile locale au început să distribuie banii pentru familiile afectate de explozie. Rudele celor 12 mineri care şi-au pierdut viaţa în subteran, vor primi câte 5.000 de lei, iar familiile muncitorilor răniţi, câte 2.000 de lei.
Valea Jiului a plâns ieri
Minerul Vasile Stoian, 38 de ani, a coborât ieri pentru ultima oară sub pământul Petrilei. De această dată doar până la adâncimea de trei metri, atât cât are în înălţime cavoul familiei. Bărbatul a fost înmormântat alături de mama sa, pe locul pregătit, aşa cum se obişnuieşte, pentru tatăl lui.
Clopotele au bătut ieri toată după-amiaza la cele două biserici din Petrila, judeţul Hunedoara. Înmormântarea celor doi mineri morţi în explozia cutremurătoare de sâmbăta trecută a fost obligaţia de suflet a tuturor celor care au muncit, muncesc sau au rude care coboară în subteran.
Peste 1.000 de oameni au inundat străduţele din zona capelei Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din localitate, uniforma de gală fiind costumul de miner. Primul înmormântat a fost Vasile Stoian.
Peste 1.000 de oameni, la ceremonie
Trupul bărbatului ars de gazul metan aprins la 1.000 de metri sub pământ a fost condus la cimitir cu fanfara, pe bulevardul principal formându-se un cortegiu funerar de aproximativ jumătate de kilometru. Ironia sorţii face ca sicriul în care se afla Vasile Stoian să fie aşezat în locul pregătit pentru tatăl său, bărbatul privind cu lacrimi în ochi cum lemnul coşciugului este acoperit cu pământ. Susţinuţi de prieteni şi rude, soţia şi fiul au făcut eforturi disperate să-şi reţină lacrimile, dar în momentul în care preotul a terminat slujba cei doi aproape că au leşinat de durere.
„Cu atât a rămas, sărmanul, cu câteva zeci de coroane”, au comentat cu tristeţe femeile bătrâne prezente în cimitir.
În acelaşi timp, în Petroşani aveau loc alte două înmormântări. Doru Holingher şi Adrian Măţan erau coborâţi în gropile pregătite în cimitirul din localitatea natală.
Banii de pe biletele de la meciul cu Georgia merg la mineri
Federaţia Română de Fotbal (FRF) a decis ca suma strânsă din vânzarea biletelor la amicalul România – Georgia să fie donată victimelor de la Petrila. Pentru partida din seara aceasta s-au pus în vânzare 10.000 de bilete, cu preţuri variind între 5 şi 15 lei. Membrii FRF sunt cu atât mai impresionaţi de tragedia din mină, cu cât au aflat că unul dintre grav răniţii a jucat fotbal la echipele din Valea Jiului. Fostul fotbalist Nicolae Iordache se află internat în stare critică la Bucureşti după ce a suferit arsuri pe 80% din suprafaţa corpului. El a fost supus ieri unei intervenţii chirurgicale care a durat trei ore. Medicii i-au extirpat pielea de pe membrele superioare, înlocuind-o cu grefe de piele sănătoasă.
O altă victimă a exploziei de sâmbătă a fost un sportiv de performanţă. Dan Mateş (35 de ani), unul din minerii morţi la Petrila, e un fost luptător care a obţinut medalii la numeroase competiţii. S-a lăsat de sport, a făcut facultatea şi a devenit inginer în mină.