I-au trecut prin maini mii de pacienti, cu cele mai diverse boli si, din 1999, a devenit al 8-lea „Mare Maestru Qigong” din lume. Singurul roman printre acesti „cavaleri ai Mesei Rotunde” in varianta medicinei traditionale chineze. De fapt, chiar singurul maestru care nu e chinez.

„De unde a pornit totul?”, zambeste maestrul. „De la o curiozitate care ma rodea cumplit. Aveam vreo 15 ani si faceam judo, dar eram pasionat si de karate. Incet, incet, am inceput sa ma intreb oare cum e posibil ca cineva sa poata sparge cu mana un morman de caramizi, de exemplu. Incercam sa-mi explic logic, am facut tot felul de calcule de fizica si am ajuns la concluzia ca explicatia trebuie sa fie in alta parte. Si am inceput s-o caut. Am gasit-o in intelepciunea chinezilor”. O intelepciune veche de vreo 8.000 de ani, „varsta” pe care a implinit-o stilul Qigong. „Am studiat si am aprofundat singur tot ce am gasit pe aceasta tema. Treptat, dupa 1989, am inceput sa particip la intalniri internationale, unde chiar am fost intrebat cu ce maestri am studiat. Mai ales ca eu am creat un stil original, numit Qitaky”, spune Adrian Florea. Tratamentele inseamna de fapt o combinatie intre transferuri de energie, masaj terapeutic, respectarea unor anumite diete sau acupunctura. Dincolo de terapie si de exercitii, micile demonstratii cu care „se distreaza” maestrii dau savoare congreselor internationale de profil. La ultima intalnire de acest gen, care a avut loc luna trecuta in SUA, ei s-au „incalzit” cu cateva mici exemple care sa demonstreze cam ce inseamna transmisia de energie din corp.

„Unul dintre maestri a facut, de exemplu, ca dintr-un pahar cu apa sa iasa lumina, doar acoperind pentru cateva secunde paharul cu mana. Altul i-a uimit pe participanti cand a cerut o cartela magnetica, folosita pe post de cheie pentru usa camerei de hotel. A demagnetizat-o doar tinand-o pret de cateva zeci de secunde in mana, apoi, pentru ca toata lumea sa se convinga, a trimis pe cineva sa verifice. Evident, cu cartela respectiva nu se mai putea deschide usa camerei. A mai fost o demonstratie spectaculoasa, in care un maestru a reusit sa opreasca limbile unui ceas exact la cifra ceruta de cineva din sala”, ne-a povestit, amuzat, Adrian Florea.

Din 1990 incoace, a „scolit” sute de serii de elevi. „Sunt peste 5.000 de elevi, si asta o stiu dupa numarul de legitimatii eliberate. Cat despre tratamentele de medicina traditionala chineza, cred ca in jur de 13.000 de romani au beneficiat de ele”, spune Adrian Florea. La prima vedere, ideea de baza a tratamentelor si exercitiilor pare foarte simpla. E vorba despre un transfer de energie, maestrul fiind capabil sa „stimuleze” energetic partile bolnave ale corpului. „Organismul are o serie de „meridiane energetice” iar acest transfer de energie are darul de a inlatura blocajele”, explica specialistul in Qigong.

Unele cazuri sunt de-a dreptul spectaculoase. Mai ales atunci cand pacientul este tratat simultan de toti cei opt mari maestri din lume. „S-a organizat la congres o sedinta de terapie colectiva, bazata pe transmitere de energie. In sala sunt persoane care stiu despre congres si vin fie din curiozitate, fie pentru ca sufera de diverse afectiuni si vor sa incerce si aceste metode de tratament. La final, am ramas cu totii uimiti cand a venit la microfon un barbat care ne-a spus ca s-a intamplat o minune cu tatal sau, prezent in sala. Despre ce era vorba: tatal lui, in varsta de 62 de ani, fost puscas in marina americana, suferea de o boala foarte ciudata, un fel de Parkinson. Nu-si putea controla miscarile membrelor, se deplasa numai in scaun cu rotile si avea si probleme cu vorbirea. La sfarsitul celor 45 de minute de terapie facuta de maestrii Qigong, omul s-a putut ridica din carucior, iar controlul asupra miscarilor se imbunatatise considerabil. Culmea, pentru a ne demonstra ca progresul este enorm, a incercat chiar cativa pasi de vals impreuna cu o doamna din sala”, ne-a povestit Adrian Florea.

Demonstratie

Adrian Florea a acceptat sa ne arate, ad-hoc, una din demonstratiile pe care le-a facut la ultimul congres: un mic „experiment” de lungire a degetelor de la mana. „Apropie palmele. Vezi ca degetele de la cele doua maini sunt egale, da?”. Apoi am urmat exact instructiunile: palmele despartite, ridicate (foto stanga), ochii inchisi si „gandeste-te la palma dreapta”. Dupa cateva secunde, cand mi s-a spus sa deschid ochii, am apropiat din nou palmele, pentru a verifica „diferenta”. Degetele de la mana dreapta erau mai lungi cu cativa centimetri (foto dreapta). Exact aceeasi tehnica a fost aplicata si in sens invers, in asa fel incat degetele „lungite” au revenit la normal.

Leacuri chinezesti pentru bolile de sezon

Medicina traditionala chineza are mii de retete „neconventionale” care va pot usura suferinta in diferite boli. Adrian Florea ne-a prezentat cateva metode pentru a „pacali” unele din cele mai frecvente boli de sezon.

Tuse convulsiva. Se recomanda „Apa de Usturoi”, care se prepara astfel: o capatana de usturoi (de circa 60 g) se striveste si tine in apa timp de 10 ore; apoi se strecoara si se adauga o lingura de zahar. Copiii sub 5 ani vor inghiti cate o lingurita si jumatate de zeama, de 3 ori pe zi, inainte de mese. Adultii vor lua, in acelasi ritm, cate 3 lingurite. Efectul cel mai vizibil este la copiii de pana la 15 ani.

Faringo-laringite. Pot fi atacate prin „tehnica celor doua lingurite fierbinti”: puneti doua lingurite de metal in apa clocotita. Dupa 2-3 minute, luati una din lingurite si atingeti scurt si repetat cu dosul ei zona dintre degetul gros si cel aratator al mainii stangi. Cand lingurita se raceste, puneti-o la loc in apa si luati-o pe cealalta pentru a repeta tehnica si la mana dreapta. Repetati tehnica de 3 ori la fiecare mana.

Bronsitele cronice. Se pot trata consumand o data pe saptamana (timp de 3 saptamani), pui umplut cu grapefruit. Se curata de coaja un grapefruit si se introduce in puiul eviscerat; apoi, se pune la gatit pe abur. Se consuma si carnea de pui si sosul rezultat. Daca sunteti sclavii cafelei, puteti trata bronsita cronicizata cu o fiertura din 250 ml apa in care se pun 10 boabe de cafea prajite.

 
 

Urmărește-ne pe Google News