Aurel Popa este pilot de avioane utilitare din 1985. Povesteste cum a facut scoala de piloti de la Bobocu, in timp ce face un viraj strans deasupra unei margini de camp arat. Avionul (AN2 – foto jos) vine cu aripile aproape perpendicular pe linia orizontului care se vede prin hublou. Este greu de urmarit ce spune pilotul in timp ce avionul te aduce aproape in cap. Dupa ce termina virajul, pilotul ridica aparatul brusc, apoi coboara tot brusc. Manevre care aduc, inevitabil, stomacul in gat.
,,Am facut scoala de piloti de 3 ani. Apoi inca vreo 700 de ore de zbor, un fel de stagiatura, pana cand am devenit pilot comandant, adica am voie sa zbor singur. Pe vremea aceea erau pregatiti piloti civili utilitari, care deveneau apoi piloti pe linii Tarom,,, spune Aurel Popa apasand un buton care da drumul granulelor de ingrasamant chimic pentru cultura de grau. Sub avion, la sol, sta cate un om cu steagul ridicat, din kilometru in kilometru, pentru a-i indica pilotului de unde trebuie sa raspandeasca ingrasamantul.
Un pilot utilitar seamana cu un vaporean, e mai mult plecat. Aurel sta doar 3-4 luni acasa, la Brasov, restul timpului este ori in aer, ori la sediul firmei din Craiova, pentru a intretine aparatele. In tot acest timp se fereste sa bea lapte. ,,Noi, pilotii utilitari, stim ca nu avem voie sa bem lapte. Cei de la protectia plantelor ne-au spus ca laptele se combina cu toxinele din prafurile pe care le imprastiem din avion si se fixeaza in organism. Nu mai pot fi eliminate, devin foarte periculoase. In schimb, trebuie sa bem foarte multa apa minerala si sa transpiram. A devenit deja o traditie la noi, pilotii utilitari,,, spune pilotul.
Intr-o zi, un pilot de avion utilitar sta deasupra campului cam 6 ore. Trebuie sa suporte cateva zeci de zdruncinaturi la decolare si aterizare pe portiuni de teren nearat, care, desi neted, nu se poate compara cu o pista betonata. ,,In afara de otrava pe care o inhaleaza, pilotul utilitar este predispus spondilozei. Noi iesim la pensie in jurul varstei de 50 de ani, teoretic. Practic, cand nu mai rezista organismul. Generatia noastra mai are cativa ani, apoi nu se stie ce va mai fi. Nu mai exista scoala de profil in Romania,,.