Autorităţile române au emis, ieri, o atenţionare hidrologică către toate cele 12 judeţe străbătute de Dunăre, prin care avertizau că pot creşte cotele în urma ruperii podurilor de gheaţă.
Vestea nu a făcut decât să-i amărască şi mai mult pe oamenii chinuiţi an de an de apele umflate ale fluviului. Au învăţat lecţia: după ce se luptă cu zăpezi, încep să se roage să nu-i înece fluviul care dă peafară la topirea gheţii.
În judeţul Galaţi, pericolul vine din trei părţi – Dunărea, Prutul şi Siretul – astfel că oamenii din Şendreni se aşteaptă la ce-i mai rău. Localitatea lor e la o aruncătură de băţ de locul unde Siretul se varsă în Dunăre şi sunt convinşi că după zăpezile cât casa vin inundaţiile.
“Patru ani ne-au înecat şi ne-au chinuit inundaţiile. Am stat în pod şi am mâncat mămăligă. În fiecare noapte plâng şi adorm cu teamă că o să mă înghită Dunărea sau Siretul”, ne-a spus, cu lacrimi în ochi, Ana Rogoz (81 de ani).
ONU trage semnalul de alarmă privind revărsarea apelor
Organizaţia Naţiunilor Unite a transmis un avertisment legat de potenţiale inundaţii pentru regiunile din centrul şi estul Europei. Încălzirea vremii din Bulgaria şi din România e principala îngrijorare a oficialilor ONU, care au atras atenţia asupra topirii unor cantităţi mari de zăpadă căzute lunile trecute.“Există semnale că ar putea avea loc inundaţii devastatoare”, a spus Margareta Wahlstrom, o reprezentantă a ONU.