Echipa condusă de profesorul de farmacie Thomas Burris a testat medicamentul – o moleculă numită SLU-PP-332 – timp de 28 de zile și a publicat rezultatele în Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics.
Medicamentul face parte dintr-o clasă cunoscută sub numele de „mimetice ale exercițiului fizic”, care imită adaptările fiziologice asociate cu activitățile fizice.
„Practic, acest compus dictează mușchiului să facă aceleași modificări pe care le vedeți în timpul antrenamentelor de anduranță”, a explicat Burris.
Cercetătorii au testat medicametul pe șoareci obezi și au observat că aceștia au consumat mai multă energie, ceea ce înseamnă că au ars mai multe calorii, fără nicio schimbare a obiceiurilor. Totodată, șoarecii au acumulat mai puțină grăsime în corp și și-au îmbunătățit metabolismul.
Cum acționează medicamentul
În timpul exercițiului fizic, organismul are nevoie de extra oxigen și energie.
Cercetătorii s-au concentrat, în timpul studiului, asupra receptorilor legați de estrogen (ERR), care se găsesc în interiorul celulelor. Acești receptori se află în părțile corpului care necesită multă energie, cum sunt mușchii, inima și ficatul. Ei sunt stimulați de activitatea fizică, un efect replicat de SLU-PP-332.
„Când administrezi șoarecilor acest medicament, poți observa că metabolismul se îndreaptă către utilizarea acizilor grași, la fel cum se întâmplă în cazul oamenilor când postesc sau fac exerciții fizice”, a explicat Burris.
Șoarecii testați au acumulat de 10 ori mai puțină grăsime, pierzând 12% din greutatea corporală în comparație cu grupul de control.
Dacă va fi dezvoltat cu succes, medicamentul ar putea avea un impact pozitiv asupra persoanelor care suferă de obezitate și diabet și a vârstnicilor, care tind să înregistreze o scădere a masei musculare în timp.
„Acest lucru ar putea fi capabil să mențină oamenii mai sănătoși pe măsură ce îmbătrânesc”, estimează Burris.
Deși rezultatele inițiale ale studiului par promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare, inclusiv în ceea ce privește efectele secundare, înainte de a putea începe testele pe oameni.
Exercițiile fizice constante au beneficii dovedite pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer. De asemenea, activitatea fizică a fost legată de o stare mai bună a creierului, cu riscuri mai mici de stres, depresie sau demență, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS).
Foto: Shutterstock