Cercetările au loc în complexul de laboratoare Porton Down și implică peste 200 de cercetători britanici, iar o echipă de jurnaliști a fost primită în jurul zonei care se află sub administrarea Agenţiei de Securitate Sanitară (UKHSA) din Marea Britanie.
Concret, oamenii de știință, care spun că riscul de apariție a unei noi pandemii „este în creștere”, au stabilit o listă cu virusurile animale care pot infecta oamenii și care s-ar putea răspândi la nivel mondial.
„Ceea ce încercăm să facem aici este să ne asigurăm că ne pregătim astfel încât, în cazul în care vom avea o nouă boală X, un nou agent patogen, să fi făcut cât mai mult din această muncă în avans”, a explicat şefa UKHSA, profesor Jenny Harries, adugând că speranța este ca următoarea pandemie să poată fi prevenită, dar „dacă nu putem şi trebuie să reacţionăm, atunci am început deja să dezvoltăm vaccinuri şi produse terapeutice pentru a o învinge”.
La început, centrul de la Porton Down s-a concentrat pe verificarea eficienței vaccinurilor împotriva noilor variante de COVID-19.
Acum, cercetătorii monitorizează mai mulți agenți patogeni precum gripa aviară, virusul care provoacă variola maimuțelor și hantavirusul, o boală transmisă de rozătoare.
Totul este parte a unui efort global de a dezvolta un vaccin în termen de 100 de zile de la stabilirea că un nou agent patogen are potențial pandemic.
„Din punct de vedere istoric, acest lucru ar fi de neconceput. În mod normal, ar fi durat cinci sau zece ani. Pentru COVID a fost vorba de aproximativ 360 de zile. Este o ambiţie foarte mare, dar pentru unele virusuri, este cu siguranţă posibil”, a spus prof. Harries.
Cercetătorii au dezvoltat deja în premieră un vaccin împotriva febrei hemoragice Crimeea-Congo. Boala provocată de acest virus are o rată de mortalitate de 30% și se răspândește prin căpușe, fiind din ce în ce mai frecventă în Europa. Vaccinul se află la testele clinice de fază incipientă.
O nouă pandemie, tot mai posibilă
Prof. Jenny Harries explică faptul că o nouă pandemie este tot mai posibilă, pe fondul schimbărilor climatice – căpușele sau țânțarii mutându-se în locuri unde temperaturile cresc –, precum și în contextul urbanizării, unde virusurile se pot transmite cu ușurință între oameni care trăiesc în apropiere unii de alții.
„Există o agendă de risc în creştere. Dar este una la care putem folosi cunoştinţele noastre în mod activ pentru a preveni impactul asupra oamenilor”, spune Harries.
Gripa aviară este considerată acum boala cea mai amenințătoare din punct de vedere pandemic.
Foto: 123rf.com
Ana18 • 31.08.2023, 00:05
Pregătiți o pușcă să împușc vecinul invizibil de la masă că mă deranjează. Cam așa ceva. Doamne ferește! LUME NEBUNA. Oare cât ne mai rabdă Dumnezeu așa proști ? Să credem că pandemiile astea apar așa din senin fără să le fabrice ei în laboratoare!?
durban22 • 08.08.2023, 07:34
Daca pregatesc vaccinurile impotriva unei viitoare pandemii, inseamna ca o si cunosc numai ca nu au scos-o pe piata inca !.