A face gripă în timpul pandemiei poate fi confuz și îngrozitor de înfricoșător, deoarece unele dintre simptome se suprapun. Te autoizolezi și nu mai ieși din casă două săptămâni? Mergi direct la spital pentru a-ți face un test, unde s-ar putea să riști de fapt să te infectezi cu coronavirus?
Cercetătorii de la Universitatea din Texas lucrează la un test dublu, care ar putea risipi astfel de griji, economisind milioane de euro și nenumărate ore de lucru pentru personalul medical.
Cu un al doilea val de coronavirus, probabil să apară chiar pe măsură ce intrăm în sezonul gripei, există o nevoie urgentă de diagnostic care poate diferenția între COVID-19 și gripă.
Deji Akinwande, profesor de inginerie la Universitatea din Texas, coautor al studiului:
Detectarea simultană a gripei și a COVID-19
Anterior, Akinwande și colegii săi au creat un biosenzor pe bază de grafen, care detectează cu precizie deficiența de fier la copii. Grafenul – foaia de carbon groasă de doar un atom, aranjată într-o grilă atomică în formă de fagure – este foarte sensibil la particulele încărcate electric. Când este combinat cu anticorpi antiferitină, biosenzorul devine reactiv la respectiva biomoleculă.
Grafenul este atât de sensibil încât poate detecta chiar și mici biomolecule, cum ar fi virusurile.
A devenit clar că doar schimbând anticorpul am putea pivota platforma pentru a ne concentra asupra coronavirusului.
Deji Akinwande, profesor de inginerie la Universitatea din Texas, coautor al studiului:
Testul dual va fi infuzat cu anticorpi atât de coronavirus, cât și de gripă, o parte a testului fiind sensibilă la COVID-19, în timp ce cealaltă parte reacționează doar la gripă.
Senzorul, care nu este mai mare decât un stick USB, ar economisi resurse prețioase și timp. Testul ar reduce, de asemenea, consumul de tampoane nazale aflate la mare căutare, întrucât ar funcționa pe baza unei probe de salivă.
Deși încă nu au fost făcute experimente omologate, echipa de cercetare intenționează să folosească inițial probe inactive de coronavirus și gripă pentru primele lor teste. Aceste rezultate timpurii vor determina cât de bine se poate conecta senzorul la proteina țepușă a coronavirusului, pe care o folosește pentru a se lega de celulele umane și a provoca infecții. Abia apoi vor lucra și cu virusurile active SARS-CoV-2 și influenza.
Dacă prototipul se dovedește eficient, producția în masă va fi derulată imediat ce cercetătorii vor găsi un partener adecvat. Deocamdată, testul dual este susținut de o subvenție din partea Fundației Naționale a Științei din Statele Unite.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.