“Unii președinți de secție sunt oameni în vârstă, cum să reziste atât?”, spune o tânără epuizată ea însăși, care a fost operator de tabletă într-o secție de vot din sectorul 4. Pentru ei, oameni care începuseră treaba luni cu mult înaintea răsăritului de soare, verificarea documentelor de vot s-a terminat abia luni, în jurul orei 17.30.
Au stat în fața primăriei de la 2.00 noaptea
Numărarea voturilor în fiecare secție a început imediat după închiderea urnelor, la ora 21.00, și a durat câteva ore. Imediat după numărare, membrii comisiei de vot au întocmit în scris procesele verbale cu rezultatele, pe care operatorii le-au înregistrat pe tabletele primite de le STS.
Președinții de secție și operatorii de tablete s-au dus apoi la sediul Primăriei Sectorului 4, care își are sediul în mall-ul Grand Arena, acolo unde membrii biroului electoral de circumscripție urmau să verifice corectitudinea proceselor-verbale.
În funcție de cum au terminat numărarea voturilor, oamenilor au ajuns la primărie între orele 2.00 și 5.00 dimineața. La 6.00 dimineața, zeci de persoane erau înghesuite la etajul al doilea din Grand Arena.
Regulile de distanțare fizică s-au respectat în secția de vot, dar la primărie, membrii comisiilor au stat îngrămădiți.
“Au fost oameni care efectiv s-au culcat aici, pe jos, pentru că nu au mai rezistat. Au adormit cu capul pe mese, la restaurantele închise de lângă”, a povestit un operator.
A durat și două ore procesul de verificare a proceselor-verbale
După peste 30 de ore petrecute în secțiile de votare și apoi în picioare, în așteptarea predării documentelor, la ora prânzului, coada din fața primăriei abia se micșorase, pentru că tot procesul s-a desfășurat extrem de greu.
Unele procese verbale erau completate greșit pe hârtie sau datele nu au corespuns cu cele înregistrate pe tabletă, astfel că verificarea și corectarea lor a durat chiar și două ore.
“Suntem conștienți că totul durează, dar aveam nevoie de minime condiții pentru noi, de îndrumare, mâncare și o vorbă bună, care să ni se explice cum putem parcurge procesul mai bine”, explică un om implicat în organizarea alegerilor.
Președintele de secție și operatorul de tabletă trebuie să rămână împreună, spune BEC
Cei din secții afirmă că procesul de vot s-a desfășurat exemplar și foarte bine organizat, dar întreaga procedură de după a fost umilitoare. Operatorii reclamă că nu li s-a spus de la început că trebuie să rămână în permanență alături de președinții de secție pentru verificarea documentelor, ci au aflat chiar în ziua votului.
“Responsabilitatea noastră s-a încheiat în momentul în care am înregistrat toate procesele-verbale pe aplicația de pe tabletă și le-am scanat și trimis pe cele completate pe hârtie. De ce mai era nevoie de noi aici?”, spun ei.
Totuși, prevederea conform căreia operatorul însoțește președintele secției de votare la predarea materiale electorale pe bază de proces-verbal este precizată clar într-o decizie a Biroului Electoral Central. “O comunicare mai bună ar fi rezolvat o parte a problemei”, spune unul dintre președinții de secție.
Fără mâncare, apă și fără să poată pleca
Oamenii nu au avut nici mâncare și nici apă, s-au plâns ei, și nici nu au putut pleca, pentru că oricând le-ar fi putut veni rândul să intre la comisia de verificare a documentelor.
Operatorii au posibilitatea de a preda tableta în maximum cinci zile, susțin reprezentanții STS, și cu acordul membrului Autorității Electorale Permanente din biroul electoral de circumscripție, pot lua tableta acasă, iar verificarea datelor să fie făcută în altă zi.
“Dar asta ar fi însemnat să pierdem o altă zi cu verificarea asta și lucrurile ar fi fost mai complicate”, spun operatorii.
Situații asemănătoare au avut loc și în sectorul 3 din București, dar și în Slatina, unde președinții de secții și operatorii au stat afară, în frig.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro