Gerald Crabtree, genetician la Universitatea Stanford, este de părere că declinul nostru intelectual este strâns legat de mutaţiile genetice negative.
„Pariez că dacă un cetăţean obişnuit din Atena anului 1.000 î.H. ar apărea dintr-o dată în mijlocul nostru, el (ea) ar fi printre cele mai străluciţi şi mai activi intelectual colegi sau prieteni de-ai noştri, cu o memorie bună, o gamă largă de idei şi o idee clară despre problemele importante. În plus, mi-aş dori să cred că ar fi printre cele mai stabili emoţional prieteni sau colegi de-ai noştri „, scrie geneticianul la începutul unui articol publicat în revista ştiinţifică Trends in Genetics.
Potrivit lui Crabtree, capacităţile noastre cognitive şi emoţionale sunt alimentate şi determinate de efortul combinat a mii de gene, ceea ce face ca, în cazul foarte probabil al apariţiei unei mutaţii în oricare dintre aceste gene, inteligenţa sau stabilitatea emoţională să fie afectate negativ.
Într-un alt studiu la care au participat 14.000 copii, cercetătorii britanici au descoperit legătura dintre alimentele procesate şi un IQ redus. Potrivit acestora, dacă un copil consumă alimente procesate de la vârsta de 3 ani, declinul IQ-ului ar putea începe în următorii cinci ani. Studiul a constatat totodată că până la vârsta de 8 ani, copiii care au mâncat alimente procesate de la 3 ani suferiseră deja un declin al IQ-ului. Dimpotrivă, copiii care primesc o dietă bogată în nutrienţi, incluzând consumul de fructe şi legume, şi-au crescut IQ-ul pe o perioadă de 3 ani.