Rujeola face ravagii în România, fiind până în prezent sunt aproape 13.000 de cazuri de îmbolnăvire. Boala care a provocat 52 de decese (majoritatea bebeluși) de la debutul epidemiei la nivel, se manifestă, prin altele, prin febră deosebit de mare şi complicaţii grave, mai ales în cazul celor care au şi alte afecţiuni cronice, potrivit digi24.ro.
Cu toate că rujeola poate fi o boală mortală, oamenii din multe comunităţi din județul Botoșani își tratează singuri copiii cu leacuri băbești. Specialiştii atrag atenţia că aceste metode de tratament pot fi extrem de periculoase.
Medicul epidemiolog Irina Alecu din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani a constat, în timpul campanilor de vaccinare prin satele botoşănene, că mulți dintre oameni îți tratează copiii care suferă de rujeolă cu frecții cu rachiu, zeamă de varză şi haine roșii pe care cei mici trebuie să le poarte 9 zile.
„Clasicul îmbrăcat în roșu este menționat de toată lumea, diverse frecții cu oțet, cu țuică au menționat unii, diverse superstiții că nu e bine să facă curat în casă, că ar trebui să țină copiii la cald”, afirmă Irina Alecu.
Leacurile băbești nu sunt doar inutile, dar pot fi chiar periculoase, mai spune medicul epidemiolog „O frecție dacă o facem cu oțet, pielea deja este iritată de la erupție, cu oțet sau cu țuică. Facem o iritație suplimentară care se poate suprainfecta, o infecție bacteriană pe o afecțiune virală clar că va complica foarte tare situația. El deja are febră, clar că nu-l vom ajuta cu nimic prin a-l supraîncălzi suplimentar”.
Ministrul Sănătăţii a anunţat că va demara o campanie de vaccinare door to door împotriva rujeolei. Sorina Pintea a declarat că, cel mai probabil, această campanie va fi demarată pe 1 iunie, de Ziua Copilului.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!