Conducerea Institutului Revoluției Române din 1989 (IRRD) a fost schimbată vineri, 13 ianuarie. Reunit în ședință, Colegiul Național – forul suprem al IRRD – l-a destituit pe directorul general Petre Roman, iar președintele Alexandru Mironov și-a depus demisia. Influență în Colegiu are secretarul general al IRRD, Emilian Cutean, spun surse din interiorul instituției.

Oamenii lui Iliescu din Institutul Revoluției l-au demis pe Petre Roman și au schimbat toată conducerea. „Am consemnat un divorț radical de acest grup”
Emilian Cutean

În urma acestor decizii, Roman, Mironov și academicianul Răzvan Theodorescu au renunțat și la funcțiile pe care le dețineau în Colegiul Național. 

Funcțiile vacantate au fost redistribuite unor revoluționari din Colegiul Național: Ioan Savu a devenit președintele IRRD, iar Gheorghe Pastor, director general, spun sursele ziarului.

Ioan Savu a participat la revoluția de la Timișoara, iar Gheorghe Pastor este un revoluționar din Cluj-Napoca.

Forul de conducere al IRRD e format din membri numiți pe viață de către președintele României.

Între cei 25 numiți de Ion Iliescu în 2004, la înființare, se numără revoluționarii Petrică Balint, Emilian Cutean, Cazimir Ionescu, Gheorghe Pastor și Ioan Savu. 

Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”
Recomandări
Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”

În 2018, Klaus Iohannis a numit alți șase membri, printre care pe disidentul Radu Filipescu, pe revoluționarii Nicoleta Giurcanu Matei și Doru Mărieș și pe procurorul militar Dan Voinea. 

Cooptarea lui Mărieș și a lui Filipescu a fost contestată pe motiv că nu dețin certificate de revoluționar.

O problemă de cvorum

Procedura de demitere a lui Petre Roman a fost viciată, acuză mai mulți oameni din IRRD. Contactată de Libertatea, Nicoleta Giurcanu Matei spune că ea nu a fost contactată pentru a vota în cadrul ședinței de vineri.

În prezent, Consiliul e format din 18 membri, iar prezenți la ședință au fost: Emilian Cutean, Ioan Savu, Gheorghe Pastor, Cazimir Ionescu, Emil Vlădesan, Dan Toader, Petre Roman, Răzvan Theodorescu și Alexandru Mironov. 

„Eu nu am fost prezentă din motive medicale. Eu nu am votat nici telefonic, în niciun fel. Așa că nu știu cum s-a întocmit cvorumul, pentru că era nevoie de 9 plus 1 vot”, spune Nicoleta Giurcanu Matei. Consiliul Național funcționează pe bază de vot majoritar. 

Nicoleta Giurcanu Matei spune că Emilian Cutean are puterea absolută în IRRD. „În umbra acestor două persoane nou numite este tot Cutean. El va decide ce se va întâmpla, iar ei vor deveni uneltele lui”, atrage ea atenția.

Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis
Recomandări
Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis

Cutean se ocupă de buget, el demite, el numește, el taie și spânzură. Nu știu cine îl susține din PSD, dar chiar în dimineața aceasta (16 ianuarie, n.r.) am cerut o audiență la domnul Ciolacu, pentru a discuta situația actuală.

Nicoleta Giurcanu Matei:

Petre Roman: „O permanentă stare neplăcută”

„În ședința de vineri am avut o discuție cu cinci membri ai Colegiului Național, care astăzi au preluat puterea în IRRD, și am consemnat un divorț radical de acest grup”, declară pentru Libertatea Petre Roman. Cei care au reprezentat aripa dură a IRRD în dezbatere au fost Cazimir Ionescu, Emilian Cutean, Dan Toader, Emil Vlădesan și Gheorghe Pastor. 

Motivul care a stat la baza rupturii a fost volumul editat anul trecut de institut, sub coordonarea lui Andrei Ursu. „Dumnealor au revenit cu ideea că cercetarea efectuată de grupul condus de Andrei Ursu e chiar periculoasă, pentru că e orientată împotriva Securității și pune în discuție concluziile Parchetului Militar, în timp ce eu sunt pe poziția exact opusă.”

Eu consider că rezultatul cercetării grupului condus de Ursu este cel mai important și dă răspunsul la întrebarea esențială pentru societatea românească: „Cine a tras în noi după 22?”. Cei cinci au provocat o discuție împotriva mea și ne-am consemnat divorțul. Spre ușurarea mea, vă spun sincer, pentru că nu se poate lucra în felul acesta. Era o permanentă stare neplăcută pentru mine.

Petre Roman:
România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești
Recomandări
România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești

În ceea ce privește cvorumul, Petre Roman spune că deși a fost o problemă de procedură, este tardiv a se remedia situația. „Eu am susținut să luăm legătura cu toți. S-a luat legătura cu domnul Voicilă – care a fost categoric împotriva acestora cinci – și cu domnul Dorel Vișan – care, nu vă ascund, m-a surprins și a fost de acord cu ei. Dar eu vorbeam la telefon cu Dumitru Mazilu în timpul votului și le-am zis: «E aici, prin telefon, el e împotrivă». «Nu, nu-l mai luăm în calcul»”, povestește Petre Roman. 

Fostul premier spune că reprezentanții Consiliului Științific, care au fost și ei prezenți la ședință, i-au susținut părerea și au insistat reinstalarea cercetării sub conducerea lui Andrei Ursu, însă revoluționarii din echipa lui Cutean au respins ideea. „La ședință erau prezenți și profesorii Bogdan Murgescu și Adrian Niculescu. Ei au afirmat că institutul e condamnat, în sensul că nu poate să-și îndeplinească misiunea. Odată cu destituirea lui Andrei Ursu, a încetat tot ce înseamnă cercetare în Institutul Revoluției Române.”

Alexandru Mironov: „Acolo sunt interese fel de fel”

Fostul președinte IRRD, Alexandru Mironov, spune pentru Libertatea că a ales să plece din instituție din solidaritate cu Petre Roman și Răzvan Theodorescu, oameni cu care a legat o prietenie veche. 

„Sunt un om în vârstă și acolo sunt interese fel de fel, iar unii oameni sunt mai puși pe ceartă – alții, mai puțin. Eu cred că mi-am împlinit menirea și acum e timpul ca alții mai tineri să vadă de institut mai departe”, explică Alexandru Mironov motivele pentru care a ales să demisioneze din funcția de președinte.

Repet, însă, că institutul e un loc în care trebuie să se facă cercetare. Ideea mea a fost, dintotdeauna, că dacă peste o sută de ani românii vor dori să știe ce s-a întâmplat în 1989, când Europa de Est și-a rupt lanțurile, trebuie să aibă un loc unde să caute adevărul, iar acesta trebuie să fie Institutul Revoluției.

Alexandru Mironov: 

În ce privește demiterea lui Andrei Ursu de către Emilian Cutean, căruia îi delegase atribuțiile de președinte, Mironov spune că secretarul general nu a încălcat legea. „Nu mi-am imaginat că se va apuca să numească și să dea afară alte persoane. Am crezut că e vorba doar de condus ședințele. Nici măcar nu mi-a cerut părerea – așa cum mă așteptam, deși  nu era obligat să o facă. Eu m-am înșelat”, adaugă Mironov. 

Oamenii lui Iliescu din Institutul Revoluției l-au demis pe Petre Roman și au schimbat toată conducerea. „Am consemnat un divorț radical de acest grup”
Alexandru Mironov. Foto: Agerpres

Noul președinte IRRD: „Se cuvine să fim consecvenți”

Ioan Savu, noul președinte al IRRD, spune că Petre Roman a fost demis din funcția de director general pentru că „din nefericire, un an și ceva nu prea a făcut nimic concret”. Savu îi reproșează lui Roman că nu și-a depus rapoartele de activitate lunare, dar și că „în decurs de o lună și jumătate, de când a fost demis Andrei Ursu, n-a făcut niciun demers pentru a găsi un înlocuitor”. 

În ce privește demiterea lui Ursu și publicarea cărții rezultate în urma cercetării Dosarului Revoluției, Savu spune că forul conducător al IRRD a susținut apariția volumului. De pildă, neregulile ar fi constat în a prezenta Colegiului Național contractul cu editura, susține Savu. 

În aceeași manieră în care (Andrei Ursu) a fost angajat, în aceeași manieră a fost și demis. Se cuvine să fim consecvenți cu noi înșine. 

Ioan Savu, președinte IRRD:

În ce privește reluarea activității de cercetare la IRRD, Ioan Savu spune că „am început să fac demersuri”, însă e prea devreme pentru a detalia ce planuri concrete are.

Scandalul, iscat de volumul coordonat de Andrei Ursu

Schimbările vin la peste o lună de când directorul științific, Andrei Ursu, acuza că a fost înlăturat din funcție abuziv și fără temei. Fiul disidentului Gheorghe Ursu a ajuns în IRRD în urmă cu un an, la recomandarea lui Petre Roman. 

Alături de o echipă de cercetători, Ursu a publicat în 2022 volumul „Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Dosarul Revoluției din 1989” (Polirom), la baza căruia a stat analiza Dosarului Revoluției.

Această carte a fost sursa disputei dintre Ursu și Cutean, așa cum afirmau cei doi la sfârșitul lunii noiembrie. „Eu am avut o opinie legată de titlul cărții. Nu cred că e corect ca Institutul Revoluției să conteste activitatea magistraților”, declara Emilian Cutean pentru Libertatea.

După demiterea sa, Andrei Ursu a anunțat că depune plângeri administrative și penale pe numele lui Emilian Cutean, acuzându-l că a folosit fără drept semnătura președintelui IRRD Alexandru Mironov. 

„Ăsta este un institut fantomă”

După plecarea din instituție a lui Andrei Ursu și a echipei de cercetători, care și-a depus demisia în bloc, într-un gest de solidaritate cu Ursu, IRRD nu și-a mai putut îndeplini misiunea de cercetare. Prin urmare, Consiliul Științific – for ai cărui membri au caracter onorific – a atras atenția asupra acestui aspect și a cerut reinstituirea lui Ursu. 

„În opinia membrilor Consiliului Ştiinţific, domnul Emil Cutean a sabotat cu premeditare funcţionarea Direcţiei de Cercetare şi îndeplinirea menirii Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, se arată în comunicatul public transmis presei la sfârșitul lunii decembrie. Documentul a fost semnat, printre alții, de istoricii și politologii Lavinia Stan, Adrian Miroiu, Bogdan Murgescu, Dennis Deletant, Stefano Bottoni, Adrian Cioroianu, Adrian Niculescu, Cristian Vasile și Gabriel Andreescu.

Nicoleta Giurcanu Matei spune că discuția privind reluarea cercetării la IRRD a fost amânată pentru sfârșitul lunii ianuarie. „E rușinos. Trebuia analizată situația acum, pe 13 ianuarie, că asta era o urgență. Pe urmă se puteau alege între ei și puteau face ce vor.”

„Ăsta este un institut fantomă, pur și simplu. Nu are nici măcar site, nu găsești nimic de interes. Victimele Revoluției – eu sunt reținută, dar răniții și urmașii – așteaptă măcar adevărul istoric, dacă nu cel din justiție. Domnul Andrei Ursu s-a implicat, dar și ceilalți istorici din Consiliul Științific le susțin pe victime și încearcă să descopere adevărul istoric. E păcat că a fost fracturată cercetarea, care este cea mai importantă”, mai spune Nicoleta Giurcanu Matei. 

Până la angajarea unei noi echipe de cercetare, IRRD nu-și mai poate justifica existența și finanțarea, atrag atenția alți oameni din cadrul instituției. În această perioadă se va decide și bugetul pe 2023 al IRRD, care este susținut de Senatul României.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (3)

Usersters234   •   17.01.2023, 08:33

Ganditi-va de ce toti presedintii si guvernele din romania i-au permis lui iliescu sa stea la conducerea institutului: 1. Pt ca vestul interzice romaniei condamnarea lui pt participarea la revolutie, ca revolutia sa ramana in istorie ceva "pur" si 2. Este pus la conducerea institutului ca nimeni sa nu poata demara o ancheta realista.

Usersters234   •   17.01.2023, 08:24

1984-1987 Ceausescu plateste total datoria externa catre IMF. Timpuri grele dar eficiente pentru Ro.Radio Europa libera si agenti straini incep sa se infiltreze in mintile oamenilor si sa le creeze sentimente anti ceausescu pe fondul saraciei.Iliescu este contactat de serviciile secrete occidentale si i se propune participarea la lovitura de stat din 1989.ILiescu isi alege acoliti si impreuna cu serviciile secrete occidentale americane si europeene pune la cale celebra "revolutie de la 89".Dupa 90, incep iar imprumuturile la IMF, privatizarile si vanzarile pe nimic a industriei romanesti si falimentarea lor.In prima faza companiile americane au voie in tara, restul domeniilor de afaceri este lasat intentionat sa fure pt a slabi tara economic la maxim.Apoi isi fac loc companiile europeene in timp ce coruptia, furtul si distrugerea definesc Romania care nu este impinsa de vest decat sa adere fortat la Nato.Asta nu vom citi in cartile de istorie.Asta e motivul pt care Iliescu este liber si nepedepsit pt nimic.

seaman651   •   17.01.2023, 06:49

De ce mai exista? "Cercetarea" lor n-a dus la nimic serios.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
FANATIK.RO
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Unica.ro
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Observatornews.ro
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane
HOROSCOP
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI