„Oamenii nevacinați sunt fabrici potențiale de variante (ale virusului)”, a afirmat pentru CNN doctorul William Schaffner, profesor în divizia de boli infecțioase la Vanderbilt University Medical Center.
„Cu cât avem mai mulți oameni nevaccinați, cu atât există mai multe oportunități pentru ca virusul să se multiplice”, explică acesta.
„Când acest lucru se întâmplă, virusul suferă mutații și ar putea genera o schimbare care s-ar putea dovedi mai periculoasă”, adaugă el.
Toate virusurile suferă mutații și în vreme ce coronavirusul nu este în mod special predispus la așa ceva, el evoluează totuși. Multe mutații nu schimbă cu nimic vizibil virusul, iar unele chiar îl pot slăbi, dar altele îi pot oferi noi abilități. Vorbim despre o capacitate mai mare de transmitere, de replicare sau de a infecta mai multe gazde.
Virusurile cu aceste abilități vor intra în competiție cu celelalte virusuri și în cele din urmă vor deveni dominante. Dacă o versiune mutantă are un astfel de succes, ea devine o variantă.
În acest scop, însă, ea are nevoie de gazde nevaccinate.
„De fiecare dată când virusul se schimbă, asta îi oferă virusului o platformă diferită pentru a adăuga noi mutații. Acum avem virusuri care se transmit mai eficient”, spune și Andrew Pekosz, microbiolog și imunolog la John Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Vaccinare insuficientă
Noi variante ale virusului s-au răspândit deja în toată lumea. Avem varianta Alfa, cea depistată inițial în Anglia sau varianta Beta, cea depistată în Africa de Sud. În prezent, cea care ridică cele mai multe probleme pare a fi varianta Delta – cea depistată inițial în India.
Deocamdată, actualele vaccinuri protejează bine împotriva variantelor, dar acest lucru ar putea să se schimbe în orice moment. De aceea, medicii și oficialii din sănătate vor să vaccineze repede cât mai mulți oameni.
„Cu cât permitem virusului să se răspândească, cu atât el are mai multe oportunități de a se schimba”, a avertizat Organizția Mondială a Sănătății luna trecută.
E adevărat că vaccinurile nu sunt disponibile la scară largă în multe țări. Însă în alte țări, rezervele sunt suficiente, iar cererea – în scădere. Nu doar în țări precum România, dar și în SUA, care are o rată mai mare de imunizare.
Problema este că virusul va profita de fiecare segment de populație nevaccinată, oricât de mic, spun specialiștii.
„În prezent, aproximativ 1.000 de districte din SUA au acoperire a vaccinului de mai puțin de 30%. Aceste comunități sunt cele mai vulnerabile. În unele zone vedem deja o creștere a numărului de cazuri”, a avertizat directorul Centrului pentru Combaterea Bolilor din SUA, doctorul Rochelle Walensky.
Ca un jefuitor de bănci
Dacă un virus încearcă să infecteze o persoană cu imunitate, poate eșua sau poate reuși, pentru a cauza o infecție ușoară sau asimptomatică. În acest caz, se va multiplica sub presiunea unui sistem imunitar pregătit de acțiune.
Ca un jefuitor de bănci a cărui fotografie este peste tot, virusul care reușește să răzbată va fi cel care va avea o schimbare aleatorie, ce îl va face mai puțin vizibil pentru sistemul imunitar.
Populațiile de oameni nevaccinați oferă virusului nu doar posibilitatea de a se răspândi, dar și de a se schimba, scrie CNN.
„Nu este nevoie decât de o singură mutație, apărută într-o persoană”, avertizează Philip Landrigan, imunolog la Boston College.