Potrivit cercetătorilor „jovialitatea impulsionează creativitatea, iar melancolia facilitează atenţia şi gândirea reflexivă”. Astfel, o persoană iritabilă şi neîncrezătoare poate gestiona mai bine situaţiile exigente decât un individ fericit, prin modul în care creierul ‘promovează strategii de procesare a informaţiei
Studiul justifică astfel criticile adresate de multe ori şefilor, care cu cât par mai ursuzi, cu atât sunt mai respectaţi la locul de muncă.
La studiu au participat mai mulţi voluntari cărora li s-a cerut să vizioneze o serie de filme diferite şi să se gândească la situaţii negative sau pozitive din vieţile lor, astfel încât să intre într-o stare bună sau proastă de dispoziţie. Ulterior li s-a cerut să judece veridicitatea miturilor urbane şi să ofere detalii ca martori oculari faţă de un anumit fapt.
La final, cei prost dispuşi au comis mai puţine greşeli şi au putut să comunice mai bine decât cei joviali. De asemenea, studiul a demonstrat că oamenii trişti îşi pot expune mai bine ideile prin argumente în scris, putând să „comunice mai concret şi mai armonios” decât cei fericiţi.