Femeile care au sub 1,53 m şi bărbaţii mai mici de 1,65 m au o tendinţă evident mai mare de a avea probleme cardiovasculare decât femeile peste 1,66 m şi bărbaţii mai înalţi de 1,73 m, potrivit studiului apărut în European Heart Journal.
Aceste rezultate sugerează că statura mică ar trebui adăugată la lista factorilor cunoscuţi de risc cardiac, cum ar fi obezitatea şi colesterolul ridicat, afirmă cercetători finlandezi de la Universitatea din Tampere. Legătura dintre statură şi problemele cardiace a fost abordată în multe studii realizate în ultimii 60 de ani, însă rezultatele au fost contradictorii.
Pentru a pune în evidenţă eventualele diferenţe, cercetătorii au comparat extremele: cei mai mici şi cei mai mari. Au analizat 52 de studii care au vizat trei milioane de persoane. „Rezultatul este fără echivoc: o statură mică se asociază cu un risc crescut de boli coronariene (angină pectorală, infarct)”, consideră un cercetător de la Universitatea din Helsinki în jurnalul Societăţii Europene de Cardiologie.
Nu se ştie în schimb care este explicaţia acestei asocieri. Oamenii scunzi n-ar trebui să fie îngrijoraţi, pentru că statura nu este decât unul din factorii care pot contribui la apariţia unor boli cardiace. Şi, fiindcă nu se poate interveni asupra înălţimii, atenţia trebuie să se îndrepte spre controlul greutăţii şi igiena vieţii (fumat, alcool), adaugă autorii studiului. La urma urmei, cine este înalt nu este obligatoriu protejat împotriva infarctului.