Dacă vara persoanele fără adopot pot dormi nestingerite sub cerul liber, iarna se schimbă puțin problema. Mai ales când afară se înregistrează temperaturi de sub -10 grade. În ultimele zile, majoritatea spitalelor din Capitală au găzduit de la 4 până la 8-9 persoane care nu au un acoperiș deasupra capului. Și, cum era de așteptat, au apărut și incidentele neplăcute. În noaptea de marți spre miercuri, un bărbat, adus de pe străzi într-o stare avansată de ebrietate, a fost la un pas să incendieze salonul pentru septici din incinta Spitalului de Urgențe Floreasca. Cu mintea aburită de alcool, acesta a încercat să-și aprindă o țigară în timp ce aștepta ca un medic să-i pună o perfuzie care să-l hidrateze și să-l trezească totodată din starea euforică. Omul străzii a fost cuprins de flăcări și, cu toate că paznicii au stins imediat focul cu extinctoarele din dotarea unității, bărbatul a suferit arsuri pe brațe și abdomen. Flăcările au distrus salteaua patului și câteva echipamente medicale, iar un echipaj de poliţişti, chemat la fața locului, a deschis o anchetă.
Cu doar o zi înainte, în același spital, două persoane fără adăpost au făcut un scandal monstru pe holurile unității, potrivit purtătorului de cuvânt, dr. Bogdan Opriță. După ce s-au luat la ceartă, trezind o parte din pacienții care dormeau, cei doi au decis să încheie conflictul izbucnit cu câțiva pumni. Totul s-a transformat rapid într-o bătaie în toată regula în care s-au spart și câteva geamuri. A fost nevoie de intervenția paznicilor pentru amplanarea întregului scandal.
Pe de altă parte, medicii de la Spitalul Sfântul Pantelimon, sunt nevoiți, pe lângă munca pe care o depun, să-i supravegheze permanent pe oamenii străzii care se aciuează în unitatea cu pricina. Poate nu chiar pe toți, dar în mod sigur pe unul dintre aceștia cunosc pentru ”pasiunea” lui de a fura de la oricine. Directorul medical ne-a spus că în miercuri noaptea au cazat nu mai puțin de opt oameni ai străzii. ”Există un izolator în spital, pentru eventuale epidemii, si acolo îi lăsăm să stea. Dar trebuie să fim vigilenți și să nu-i scăpăm din ochi având în vedere că unul dintre ei este cunoscut ca fiind o persoană care fură tot ce prinde. O să facem un tabel cu aceste persoane pe care le găzduim aici pentru a putea solicita CNAS-ului banii pe care îi cheltuim pentru îngrijirea lor”, ne-a declarat dr. Cristina Al Jashi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro