Peste 200 de persoane afectate de izolarea forțată dictată de autorități dau în judecată municipalitatea, după ce în iunie 2020, complexul în care locuiau a fost închis complet cu garduri de construcție, pentru a asigura carantina. Această măsură a fost chiar monitorizată de poliție timp de o săptămână. Anterior carantinei, 120 din cei aproximativ 700 de locuitori au fost infectați cu coronavirus, mulți dintre ei fiind români.
Potrivit unei hotărâri a Tribunalului Administrativ Göttingen din noiembrie, orașul nu avea un temei juridic în vara anului 2020 pentru a-i închide pe oameni cu garduri și a pune zeci de polițiști să-i păzească pentru a nu încălca carantina. Izolarea clădirii înalte atât de strict a fost ilegală. Măsura a încălcat drepturile de bază ale locuitorilor blocului: nu se puteau mișca liber și nu există niciun temei legal pentru această măsură în Legea privind protecția împotriva infecțiilor.
Niciunul dintre locuitorii celor 432 de unități locative nu a putut părăsi incinta zile întregi și nimeni din afară nu a avut voie să intre. O astfel de măsură ar fi putut fi luată doar printr-o hotărâre judecătorească. Și cazarea obligatorie a „spărgătorilor de carantină” este posibilă legal numai într-un spital sau într-o altă unitate închisă adecvată.
Avocatul unei familii care are doi copii, la momentul carantinei în vârstă de 9 și 3 ani, a dat în judecată administrația și a câștigat procesul administrativ. Avocatul familiei, Sven Adam, a anunțat acum că alte 78 de familii afectate doresc să dea în judecată orașul la tribunalul regional Göttingen, pentru despăgubiri. Instanța a confirmat că a primit peste 40 de plângeri.
O purtătoare de cuvânt a orașului Göttingen a anunțat că decizia instanței administrative, care nu este încă obligatorie din punct de vedere juridic, este în curs de examinare. Administrația orașului mai are timp până pe 13 ianuarie pentru a o contesta.
La trei zile după începerea carantinei, situația a escaladat: pe 21 iunie, o demonstrație a avut pe Groner Landstrasse, protestatarii au cerut ca gardurile să fie demontate. Aproximativ 100 de locuitori s-au adunat în interiorul gardurilor și unii au încercat să treacă peste ele. Sticle, obiecte pirotehnice și articole de uz casnic au zburat către polițiști, care au folosit spray cu piper, inclusiv împotriva copiilor. Au fost și protestatari și polițiști răniți.
Între cei 700 de locuitori sunt mulți români, majoritatea lucrători în industria cărnii. 17 dintre ei au fugit din carantină și au fost căutați de autorități, dar n-au fost niciodată prinși.