„Înțeleg perfect ce se întâmplă în sistemul de sănătate, înțeleg că nu face față și că e o situație cum nu a mai trăit România. Totuși au trecut 18 luni în care pacienții cronici și mai ales cei oncologici nu au avut acces la tratamente sau diagnosticare. Consecințele se vor vedea în perioada următoare, în lunile și anii următori, dar cine să evalueze adevărata situație și cui să-i pese?”, scrie Oana Gheorghiu pe Facebook.
Ea subliniază că dreptul pacienților non-COVID la îngrijiri medicale „trebuie să fie respectat de către statul român” și ar fi existat soluții dacă autorităților le păsa mai mult „decât de bătălii politice”.
„Soluții? Da, sunt sigură că dacă guvernului i-ar fi păsat mai mult de oameni decât de bătălii politice le-ar fi găsit. Eu zic doar una: parteneriate cu spitale private, pe termen limitat, astfel încât și dreptul pacienților non-COVID de a beneficia de îngrijire să fie respectat. Vocea acestor oameni nu e stridentă, nu se aude acolo sus… Nu se aude, nu contează, așa funcționează România”, completează cofondatoarea „Dăruiește Viață”.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat luni seară, la finalul ședinței de Guvern, că din cauza creșterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităților sanitare publice cu paturi vor suspenda „internările pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgențe”, cu anumite excepții, pentru 30 de zile.
Șeful DSU a precizat că „prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă”.
Foto: Dăruiește Viață