Oana Schmidt Hăineală nu a explicat de ce a fost citată de procurori, atunci când a intrat în sediul Direcției Naționale Anticorupție, scrie News.ro.

Și fostul secretar de stat Constantin Sima a fost audiat, tot în calitate de martor în același dosar. Sima a menționat că nu a elaborat Ordonanța de Urgență nr. 13/2017 privind codurile penale, care a fost abrogată duminică de Guvern, la cinci zile după adoptare.

Secția pentru procurori a CSM a hotărât, vineri ca procurorii Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală să nu mai fie detașați la Ministerul Justiției. Solicitarea a fost făcută de procurorul general a României, care a menționat că, prin această măsură, se asigură derularea „în condiții de imparțialitate” a dosarului de la DNA.

După decizia CSM, Ministerul Justiţiei a anunţat că procurorul Oana Schmidt Hăineală a solicitat primului-ministru încetarea calităţii de secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Oana Schmidt Hăineală este audiată la DNA. A lucrat la Ministerul Justiției mai puțin de o lună

Procurorii Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală au fost detașați, în 16 ianuarie, ca secretari de stat la Ministerul Justiției. Înainte de încetarea detașării, ministrul Justiției, Florin Iordache, își delegase atribuțiile, în perioada 1-7 februarie, lui Constantin Sima.

DNA a demarat o anchetă în legătură cu modul în care a fost elaborată ordonanța de urgență referitoare la modificarea codurilor penale. Procurorii au început cercetările, în urma unui denunț depus în 24 ianuarie, de Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai asociaţiei „Iniţiativa România”.

Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală ar fi lucrat la elaborarea proiectelor de OUG privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Potrivit denunțătorilor, premierul Sorin Grindeanu și ministrul Justiției, Florin Iordache, sunt acuzați de favorizarea făptuitorului şi de prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României în legătură cu activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News