Citând responsabili guvernamentali, cotidianul afirmă că noile reglementări ‘ar bloca recurgerea la probele obţinute prin forţă pe parcursul interogatoriilor, limitând utilizarea probelor indirecte şi permiţând mai multă libertate deţinuţilor în alegerea avocaţilor’. Totuşi un responsabil al Casei Albe a precizat că decizia nu a fost încă luată, iar o altă sursă a spus că planul acesta aşteaptă încă aprobarea lui Barack Obama.
Tribunalele militare excepţionale, numite ‘comisii militare’ şi înfiinţate de administraţia Bush în 2006, au fost criticate pe plan internaţional de către organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului pentru puţina importanţă pe care au acordat-o dreptului la apărare al inculpaţilor.
În afară de probele indirecte şi de cele obţinute prin constrângere, comisiile militare mai permiteau acuzării să facă uz de documente clasificate drept secrete de siguranţă naţională, fără ca apărarea acuzatului să aibă acces la ele. În noua formă, tribunalele militare ar lăsa la latitudinea judecătorului acceptarea probelor indirecte. Suspendarea activităţilor comisiilor militare pe timp de patru luni a fost prima decizie a noului preşedinte american, luată încă din seara zilei 20 ianuarie, când a fost şi învestit.
Un responsabil american sub acoperirea anonimatului a asigurat, potrivit AFP, că administraţia ar putea cere judecătorilor însărcinaţi cu activitatea comisiilor, când va expira termenul suspendării, adică la 20 mai, să-şi întârzie cu câteva luni începerea activităţii.