„Securitatea lumii depinde de acţiunile pe care le vom hotărî” aici, a declarat preşedintele american Barack Obama la  sesiunea plenară a summit-ului de două zile de Seul dedicat securizării materialelor nucleare cu scopul de a nu ajunge în mâinile unor organizaţii teroriste.
„Este indiscutabil că ameninţarea persistă. Există încă destui oameni răi ce caută aceste materiale periculoase, unele dintre care rămân vulnerabile în prea multe locuri”, a mai spus Barack Obama.
Obama crede că „multe au fost realizate” după precedentul – şi singurul – summit similar care a avut loc la Washington în 2010. Progresele sunt legate, potrivit preşedintelui american, de sporirea securităţii la locaţiile care adăpostesc materiale nucleare şi de eliminarea sau securizarea elementelor periculoase.
„Acestea trebuie să ne încurajeze şi să nu ne inspire satisfacţie de sine. Acestea trebuie să ne consolideze dorinţa de a continua să acţionăm asupra acestor probleme”, a adăugat Barack Obama, citate de Mediafax.
AFP a obţinut deja proiectul comunicatului final al summitului de la Seul, iar documentul – care urmează să fie făcut public în mod oficial diseară – conţine un apel la o „cooperare puternică” internaţională împotriva pericolelor „terorismului nuclear”, „una dintre cele mai mari ameninţări” la securitatea mondială.

Urmărește-ne pe Google News