Una din problemele de sanatate cele mai comune in tarile cu un standard de viata ridicat este obezitatea.
Definita ca o crestere anormala a greutatii corporale, ea afecteaza, de pilda, pana la 25 la suta din populatia Statelor Unite. Statisticile referitoare la tara noastra nu sunt atat de riguroase, dar din cauza alimentatiei nu foarte conforme cu regulile dietei, si in Romania exista un mare numar de persoane afectate de aceasta problema.
Fara a constitui, in sine, un risc pentru sanatate, obezitatea favorizeaza aparitia altor afectiuni, de felul hipertensiunii, diabetului, problemelor cu inima si anumitor forme de cancer. Riscurile cresc cu gradul de obezitate care afecteaza pacientul. Se considera ca depunerile de grasime din zona taliei (asa-numita „burta”) sunt de mai rau augur decat cele de pe membre.
Cauzele obezitatii sunt de mai multe tipuri:
– genetice: se considera ca aproximativ o treime din cazurile de obezitate sunt „probleme de familie”, cu alte cuvinte rudele persoanei afectate au si ele o greutate peste cea normala.
– fiziologice: conform unor cercetari, fiecare persoana este caracterizata printr-un „punct zero”, predeterminat fizic, si de la care se pot obtine abateri, prin dieta, destul de greu.
– culturale – obezitatea se manifesta si la copii si a fost pusa in legatura cu diversi determinanti culturali, printre altele o situatie socioeconomica nu foarte buna sau o mama obeza.
– legate de consumul de mancare: cantitatea de alimente ingerata, dar si continutul in grasimi si calorii duc evident la cresterea greutatii. Bulimia favorizeaza si ea aparitia obezitatii.
– stilul de viata: precum se stie, sedentarismul creste riscurile legate de greutate.
– sarcina: pana la 15 la suta din femeile insarcinate castiga in greutate 10 kilograme sau mai mult, dupa nastere.
– medicatia: anumite substante, precum steroizii, sunt asociate cu aparitia obezitatii.
Pe langa cresterea in greutate, obezul mai poate suferi de urmatoarele simptome:
– tulburari ale somnului
– apnee in timpul somnului (respiratie neregulata sau oprita in timpul somnului)
– „suflu scurt”
– varice
– colecistite
– osteoartrite la articulatiile picioarelor, mai ales la genunchi.
Diagnosticul se pune prin calcularea indicelui masei corporale (BMI, de la denumirea engleza Body Mass Index). Un BMI de peste 30 indica aparitia obezitatii si, in general, el se coreleaza cu o greutate cu peste 35% mai mare decat cea ideala. Formula de calcul este simpla: inaltimea (in metri) se ridica la patrat, iar greutatea (in kilograme) se imparte la acest rezultat. Cu alte cuvinte, o persoana cu inaltimea de 1,70 m si greutatea de 73 kg va avea un BMI de 25,26. Desi hiperponderala (peste greutatea optima), persoana respectiva nu va fi incadrata ca obeza.
In cazul obezitatii abdominale (depuneri de grasime in zona taliei), se considera generic ca o talie mai mare de 100 cm – la barbati – si 90 cm – la femei – constituie un risc important.
Odata excesul de greutate dobandit, este dificil ca persoana respectiva sa piarda kilogramele in plus. Mai mult, se stie ca dupa o cura de slabire pastrarea unei greutati scazute este dificila.
Prevenire si tratament
„Pastilele de slabit” pot cauza probleme
Masurile profilactice referitoare la pastrarea unei greutati optime sunt binecunoscute: exercitii fizice, o dieta echilibrata, un regim de viata sanatos. Reducerea greutatii se realizeaza prin consumul unui numar mai mic de calorii si exercitiu fizic. O cura de slabire eficienta va avea loc cu supravegherea unui medic nutritionist si cu renuntarea la consumul de alcool, fumat, bauturi cu cafeina. Exercitiile fizice moderate (mers, gimnastica), de aproximativ 30 de minute pe zi, sunt recomandate oricarui adult. Foarte la moda, asa-numitele „pastile de slabit” sunt disponibile intr-o gama foarte variata, cu cele mai diverse efecte. Pentru ca acestea sa fie benefice, este de asemenea necesar sfatul unui medic, chiar daca medicamentul respectiv este disponibil fara prescriptie medicala.

 
 

Urmărește-ne pe Google News