neurostiinte, care a decis largirea unei experiment inceput anul trecut. Matt Nagle a reusit sa faca prima „miscare” supravegheat de mai multi cercetatori implicati in proiectul numit BrainGate. Acesta presupune posibilitatea ca un om total paralizat sa poata manui obiectele din jur ajutat doar de un implant care preia undele cerebrale care controleaza miscarea si „traducerea” lor in realitate.
Matt Nagle a reusit pana acum sa miste un brat artificial conectat direct la un receptor, pe care oamenii de stiinta i l-au implantat in centrul miscarii din creier. Receptorul transmite semnalele electrice prin intermediul unor electrozi catre un cip atasat pe craniu. Implantul s-a facut cu cateva luni in urma si de atunci barbatul invata sa-si controleze undele cerebrale sub atenta supraveghere a cercetatorilor. „Deocamdata ii evaluam capacitatea de face o serie intreaga de activitati. Am conectat implantul la un computer, ceea ce ii permite lui Matt sa deschida si sa inchida un televizor, sa schimbe programele si sa regleze volumul”, a declarat conducatorul programului BrainGate, John Donoghue.
Problema cu care s-au confruntat cei implicati in proiectul BrainGate a fost legata de descifrarea undelor electromagnetice emise de creier. Una din acestea a fost faptul ca implantul recepta numai o parte a acestor semnale, in timp ce miscarea e formata din cooperarea mai multor parti ale creierului. Implantul insa „capteaza” numai o mica parte a acestor semnale. Efectele au aparut imediat: multe din sarcinile pe care Mat Nagle trebuie sa le indeplineasca sunt imprecise. Printre acestea si miscarea unui cursor pe ecranul unui computer si selectarea unor tinte. „Daca va reusi, el va putea folosi un computer pentru a comunica prin e-mail, iar daca va putea face acest lucru ar putea apoi sa isi gaseasca si un loc de munca”, a adaugat coordonatorul proiectului.