Când Papa Urban a ordonat prima cruciadă în Orientul Mijlociu în 1095, el le-a spus creștinilor să se ridice și să îi apere pe ceilalți credincioși, promițând că păcatele lor vor fi iertate.
Aproape 10 secole mai târziu, Kirill i-a îndemnat pe credincioși să îi sprijine pe „frații” proruși pe parcursul ofensivei Moscovei din estul Ucrainei.
Într-o predică din septembrie, el a spus că a muri în Ucraina „spală toate păcatele”.
Pe măsură ce eșecurile militare umilitoare pentru Rusia în Ucraina se înmulțesc, autoritățile de la Moscova par din ce în ce mai dispuse să descrie campania în termeni religioși.
Dornic să asigure sprijinul poporului, Putin a declarat în timpul discursului său de la miezul nopții, în ajunul Anului Nou, că „dreptatea morală, istorică este de partea noastră”.
Inițial, el spusese că națiunea creștin-ortodoxă din Ucraina trebuie „demilitarizată” și „denazificată”.
Dar după mai bine de 10 luni de ofensivă a Moscovei, autoritățile ruse, comandanții militari și propagandiștii urmăresc să prezinte conflictul din Ucraina ca pe o luptă împotriva Occidentului decadent.
La începutul lunii noiembrie, fostul președinte și premier Dmitri Medvedev a afirmat că Rusia se confruntă cu o amenințare existențială și că „obiectivul sacru” este de a lupta împotriva Occidentului satanic.
„Ascultăm cuvintele Creatorului în inimile noastre și ne supunem lor”, a scris, pe aplicația de mesagerie Telegram, Medvedev, care ocupă funcția de adjunct șef al Consiliului de Securitate al Rusiei.
„Scopul este de a-l opri pe conducătorul suprem al Iadului, indiferent de numele pe care îl folosește – Satana, Lucifer sau Iblis”, a susținut fostul președinte rus.
„Rusia nu va fi niciodată învinsă”
Zeci de preoți ortodocși au fost trimiși pe front pentru a sprijini trupele ruse.
Arhiepiscopul Svyatoslav Churkanov a declarat că astfel de misiuni ajută la îndrumarea soldaților în datoria lor pe câmpul de luptă.
„Preotul nu le permite să își piardă sufletul, să coboare în inumanitate, chiar dacă circumstanțele încurajează acest lucru”, a declarat el pentru AFP.
„Nu poți jefui, nu poți face rău civililor”, a adăugat el.
Clericul a mai spus că nu se îndoiește de obiectivele ofensivei, adăugând că în Ucraina, Rusia apără „valorile tradiționale”.
„În Ucraina, chiar și în condiții de război, ei organizează parade gay pentru a arăta că împărtășesc valorile occidentale”, a susținut arhiepiscopul.
Mai mulți clerici ortodocși au murit în Ucraina, inclusiv Mihail Vasiliev, care a primit postum de la Putin premiul de Erou al Rusiei, cea mai înaltă distincție a țării.
Pentru Nikita Astakhov, directorul artistic al Glas („Vocea”), un teatru moscovit care promovează valorile ortodoxe, ridicarea împotriva răului a fost întotdeauna misiunea Rusiei, fie că a fost vorba de bătălia împotriva lui Napoleon, în 1812, sau de „Marele Război Patriotic” din 1941-1945, așa cum este cunoscut în țară cel de-al Doilea Război Mondial.
„Rusia nu va fi niciodată învinsă atâta timp cât mai mult de jumătate dintre ruși sunt ortodocși”, a mai declarat Astakhov pentru agenția franceză de presă.
„Războiul fratricid”
Ofensiva din Ucraina a adâncit o ruptură între bisericile ortodoxe ruse și ucrainene. Dar chiar și în Rusia, nu toți clericii susțin retorica Patriarhiei Moscovei.
Andrei Kordochkin, un preot ortodox stabilit la Madrid, consideră că aceste cuvinte vin direct din Evul Mediu.
„Aceasta este exact terminologia pe care Papa Urban a folosit-o binecuvântând cruciada”, a spus Kordochkin.
„Putem fi nostalgici după Evul Mediu, dar este imposibil să ne întoarcem acolo”, a adăugat el. „Războiul ca formă de crimă nu poate avea niciun fel de semnificație spirituală”, a punctat preotul rus.
Kordochkin s-a aflat printre cei aproape 300 de clerici ortodocși ruși care au semnat o scrisoare deschisă în care îndeamnă autoritățile să pună capăt „războiului fratricid” din Ucraina.
El a precizat că „mult mai mulți” oameni au fost de acord cu mesajul scrisorii, dar nu au putut să o semneze din diverse motive.
„Ne gândim cu amărăciune la prăpastia pe care copiii și nepoții noștri din Rusia și Ucraina vor trebui să o depășească pentru a începe să fie din nou prieteni unii cu alții, să se respecte și să se iubească”, scrie în petiție.
Mai mulți semnatari ai scrisorii au fost sancționați de Patriarhia Rusă, a susținut un alt preot, care a cerut să rămână anonim pentru a vorbi deschis.
Unii dintre clericii care se opun războiului din Ucraina au fost mutați în alte parohii și înlocuiți cu preoți loiali Kremlinului, a adăugat acesta.
„Un preot a slujit 30 de ani în parohia sa și apoi a fost transferat să slujească în altă parte”, a precizat clericul, calificând ofensiva rusă drept o catastrofă”.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina