Acest obiect, de peste 27.306 ori mai mare decât Pământul, este pe cale să scape de atracția gravitațională a Căii Lactee și să ajungă în spațiul intergalactic, un fenomen rar în univers, potrivit Daily Mail.

Descoperirea a fost realizată prin intermediul proiectului NASA Backyard Worlds: Planet 9, care permite voluntarilor să analizeze datele obținute de telescopul spațial Wide Field Infrared Explorer (WISE).

Oamenii de știință au stabilit că obiectul misterios se deplasa cu o viteză amețitoare de un milion de mile pe oră, 1,6 milioane de kilometri pe oră, când se afla la 400 de ani lumină de Pământ.

Obiectul se deplasează prin spațiu cu 0,15% din viteza luminii.

Experții nu au stabilit exact ce este noul corp ceresc, dar ar putea fi o stea cu masă redusă, care nu fuzionează în mod constant hidrogen în nucleul său. Aceste stele sunt cunoscute drept pitice maro sau negre și sunt corpuri cerești aflate într-o categorie între o planetă gazoasă uriașă și o stea.

Dacă obiectul va fi confirmat a fi o „pitică neagră”, ar fi primul astfel de astru documentat pe o orbită haotică, de hiperviteză, capabilă să iasă din galaxia noastră.

„Nu pot descrie nivelul de entuziasm”, a declarat cercetătorul german Martin Kabatnik, membru de lungă durată al programului Backyard Worlds al NASA.

Când am văzut pentru prima dată cât de repede se mișcă, am fost convins că trebuie să fi fost deja raportat.

Cercetătorii voluntari Martin Kabatnik, Thomas P. Bickle și Dan Caselden au fost primii care au observat acest obiect, pe care l-au catalogat CWISE J1249.

  • Originea acestui obiect hipervelocitar rămâne un mister. O teorie sugerează că ar fi putut face parte dintr-un sistem binar, cu o „pitică albă” care a explodat ca supernovă, ejectând CWISE J1249 în spațiu cu mare viteză.
  • O altă posibilitate este că a fost expulzat dintr-un cluster globular — un grup compact de stele — după o întâlnire strânsă cu o pereche de găuri negre.

„Când o stea întâlnește un sistem binar de găuri negre, dinamica complexă a acestei interacțiuni între trei corpuri poate arunca acea stea direct din clusterul globular”, a explicat Kyle Kremer, profesor asistent la Departamentul de Astronomie și Astrofizică de la UC San Diego.

O analiză suplimentară a compoziției elementare a CWISE J1249 ar putea oferi indicii esențiale despre care dintre scenarii este mai probabil, ajutând specialiștii să înțeleagă forțele care pot propulsa obiectele la astfel de viteze extraordinare.

O serie de academicieni universitari și oameni de știință guvernamentali, inclusiv membri ai NASA Goddard Space Flight Center, au elaborat un raport cu privire la observațiile acestor voluntari.

Scanările telescopului WISE de la NASA au dus la descoperirea a mii de planete minore în galaxia noastră, mai multe roiuri de stele și primul „asteroid troian” al Pământului, o rocă care orbitează în jurul aceluiași inel în jurul Soarelui ca și propria noastră planetă.

NASA speră că echipa Backyard Worlds să facă și mai multe descoperiri cu această vastă cantitate de date din spațiul cosmic.

Potrivit NASA, oamenii de știință intenționează să antreneze echipamente suplimentare pe CWISE J1249 într-un efort de a înțelege mai bine compoziția sa chimică sau „compoziția elementară”.

Foto: keckobservatory.org

Urmărește-ne pe Google News