Se poate intampla oricui sa fie deprimat. Toamna, in special, se intampla foarte multor persoane sa simta ca ”li s-au inecat corabiile”. Cum poate fi ajutata o persoana care sufera de depresie? Iata mai jos sfaturile unui expert psihiatru.

Cum recunoastem o persoana deprimata?

Exista doua tipuri de depresie: cele care au cauze biologice clare, precum tulburarile bipolare, si celelalte, care functioneaza dupa modelul unui cerc vicios.

Cel mai important semn e ceea ce se numeste “triada cognitiva-depresiva”: totul este vazut in negru, in ceea ce priveste propria persoana, oamenii din jur si viitorul, de exemplu “sunt o nulitate, ceilalti nu ma inteleg”.

Cum functioneaza deprimarea?

Deprimarea functioneaza pe baza a doua cercuri vicioase: oboseala si izolarea. E vorba de o oboseala specifica, numita “oboseala paradoxala”, pentru ca, spre deosebire de cea cotidiana, aceasta se manifesta mai ales dimineata.

În ceea ce priveste izolarea, o persoana deprimata are tendinta de a suporta mai putin compania celor din jurul lui si de a deveni solitara.

Cum poate fi ajutata o persoana deprimata?

Trebuie intai sa fie convinsa sa recunoasca starea pe care o are si sa admita faptul ca are nevoie de ajutor. Aceasta persoana poate vizita medicul generalist care de obicei este pregatit pentru a rezolva aceasta problema. Daca este necesar, acesta poate prescrie antidepresive si eventual, sedinte cu un psihoterapeut sau psiholog.

Reluati-va activitatile in mod organizat

Apoi, acesta trebuie sa stabileasca o terapie comportamentala. Persoana deprimata trebuie sa-si reia activitatile treptat, dupa un program bine organizat. Aceasta persoana se poate, astfel, reeduca progresiv, pentru a realiza anumite lucruri si a-si face placere. Ratiunea e inutila in cazul unei persoane deprimate.

Semne de ingrijorare

– Dispozitie trista (pe o perioada mai lunga de timp): persoana vede totul in negru, nimic nu-i mai produce placere.
– Lipsa de concentrare si pierderile de memorie.
– Orice contrazicere cu cineva provoaca o nefericire si mai mare.
– Lipsa de sociabilitate, de libido.

 
 

Urmărește-ne pe Google News