Se votează masiv câte doi în cabină pe motiv că doamnele în vârstă, dar și domnii tineri înscriși pe liste nu știu a citi și, ca atare, solicită însoțitor. Însoțitorul e mereu același: o adolescentă zglobie de 12-13 ani. De când am intrat în secție, doamna președinte își face datoria și întreabă: Solicitați însoțitor?
Corina Murafa, observator vot comuna Stoenești, județul Giurgiu:
”La căminul de bătrâni din Singureni, cu urna mobilă, se încalcă fix toate, dar toate-toate regulile. Oamenii nu știu ce fac, semnează sau pun degetul mecanic, îi mai ajută directoarea căminului sau infirmierele. Hai că știu eu cu cine votezi, că mi-ai zis. Hai trezește-te, ce dormi?”, povestește Cristina Foarfă, observator independent pe profilul ei de Facebook.
În plus, mai scrie ea, ”cei doi membri din comisie merg cu mașina cu unul din oamenii primarului, că ei nu au carnet”.
”Pucioasa, Dâmbovița. Afişe electorale la distanță de vreo 100 de m de secțiile de vot.128 de persoane au votat pe liste suplimentare, iar vreo 230 pe listele permanente.”, povestește Ana Poenariu, observator independent.
Oana Turturică, observator independent în sate de pe lângă București, notează:
”#ObservatorlaVot pe lângă București, în rural. Primar în sectia de vot? Checked ✅
Alte persoane neautorizate în sectia de vot? Checked ✅ (soțul membrei din partea PSD) În rest, așa arată toaletele secțiilor de votare din Frumușani și Orăști (Călărași, la circa 20 km de București). Adică, așa arată toaletele școlilor. Mirosul nu a putut fi prins, dar există.”
”Oamenii din Bulbucata merg la primărie să îi demonstreze primăriței că au votat”
”În Stoenești, primarul recunoaște pe cameră că a organizat traseul celor peste zece mașini care aduc oameni, ba plusează că-i normal să intre cu ei în cabină.
Da’ președintele secției îmi povestește de fetele lui și familiile lor. Că el nu e de cumpărat, dar dacă domn’ primar nu obligă pe nimeni la nimic, totul e ok.
La Bulbucata, oamenii merg la secție apoi la primărie, să îi demonstreze primăriței că au votat
Denisa Niță, observator independent în Giurgiu:
Nu toate postările observatorilor semnalau nereguli. Unele sunt scrise pe un ton mai optimist și descriu pur și simplu atmosfera din secțiile de vot.
Să fii observator de vot e la fel de mișto cum e să fii polițist; intri undeva, arăți legitimația și niște oameni care n-au greșit cu nimic intră complet degeaba-n panică. În rest, la Brănești și Islaz e totu bine și frumos, se votează pașnic și organizarea pare foarte ok.
Alex Tocilescu, observator independent:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro