In timpuri preistorice, acest lucru ar fi insemnat sa admire vanatorii priceputi si pe cei mai in varsta. Cum insa vanatoarea nu mai reprezinta in zilele noastre o deprindere esentiala, iar longevitatea nu mai e iesita din comun, aceste calitati nu mai sunt respectate. In loc de asta, explica cercetatorii, admiram personalitatile cunoscute, dorind in secret sa ne bucuram de aceeasi celebritate si bunastare.
Antropologul Francesco Gill-White de la Universitatea din Philadelphia a declarat pentru New Scientist: ,,Este logic sa categorisim oamenii dupa cat de mult succes au in ceea ce am dori noi sa facem,,. Dr. Robin Dunbar, biolog la Universitatea din Liverpool, este insa de parere ca vedetele, chiar daca sunt foarte mediatizate, nu reprezinta neaparat modele sociale. ,,Ne fascineaza, dar nu intotdeauna le copiem,,, a spus el. Unii psihologi se indoiesc ca obsesia pentru vedete este un lucru pozitiv, sugerand ca ar putea fi un indiciu ca subiectului ii este mai usor sa intretina o relatie imaginara cu cineva celebru decat una adevarata cu oamenii pe care ii cunoaste. Asemenea comportamente sunt un semn de depresie sau anxietate.
In cazuri extreme, idolatrizarea unei vedete poate fi obsesiva si chiar periculoasa. Specialistii spun insa ca acest lucru nu se intampla decat intr-un numar mic de cazuri. Dupa efectuarea unui studiu la care au participat 3.000 de oameni, cercetatorii de la Universitatea din Leicester au descoperit ca 1% din participanti sunt obsedati de celebritati. Ei petrec zilnic ore intregi incercand sa afle cat mai multe amanunte despre vedeta preferata si sa stea cat mai aproape de aceasta. 10% au recunoscut ca sunt interesati de ce face vedeta favorita, citind tot ce se scrie pe aceasta tema. 14% din participantii la studiu au spus ca au o vedeta preferata, insa nu urmaresc ce face aceasta. 75% din respondenti au declarat ca nu sunt deloc interesati de viata celebritatilor.