La cinci săptămâni de la debutul contraofensivei ucrainene, soldații și comandanții care luptă în prezent de-a lungul frontului din estul și sudul țării au explicat că progresul deocamdată anevoios are o cauză principală: minele terestre.

Prin urmare, într-un proces lent și minuțios, care a ajuns să definească viteza contraofensivei, grupuri mici de geniști navighează acum cu grijă prin câmpurile minate, încercând să înlăture capcanele explozive, pentru a permite avansul trupelor.

Este o piedică majoră, despre care experții militari au vorbit înainte de începerea asaltului. Și asta pentru că pregătirea îndelungată a contraofensivei le-a oferit rușilor timp pentru a-și consolida masiv apărarea.

Rezultatul este că zone cu o adâncime cuprinsă între 5 și 15 kilometri aflate în fața principalelor bastioane ale rușilor au fost minate dens cu mine antitanc și antipersonal. Această apărare a reușit să blocheze avansul ucrainean.

Forțele Kievului au fost astfel nevoite să își schimbe strategia. În loc să încerce să pătrundă cu vehiculele de infanterie și cu tancurile de luptă pe care aliații occidentali le-au furnizat, unitățile avansează, încet, pe jos.

Avansul armatei ucrainene este de asemenea îngreunat de lipsa sprijinului aerian și de rețeaua complexă de structuri defensive pe care rușii le-au construit. Însă vastele câmpuri de mine sunt în special cele care au încetinit progresul forțelor Kievului.

„Multă motivație, capul limpede și o icoană în buzunar”

„Nu mi-am putut imagina așa ceva”, a declarat pentru New York Times Serhii, un soldat ucrainean care face parte dintr-o unitate însărcinată cu salvarea soldaților răniți de explozii. „Credeam că minele vor fi așezate în linii. Dar avem câmpuri întregi, sunt peste tot” a spus el.

Minele sunt de mult timp un element de bază al războiului rusesc, fiind folosite pe scară largă în Afganistan și Cecenia și în fazele anterioare ale luptelor din Ucraina, care se întind până în 2014.

Dar câmpurile minate din sudul Ucrainei sunt mai vaste și mai complexe, dincolo de ceea ce se știa până acum, spun soldații care au intrat în ele. Ucraina plantează, la rândul ei, câmpuri extinse de mine antitanc, pentru a opri avansul rusesc.

„Pentru a îndepărta minele, trebuie să ai multă motivație și capul limpede”, a explicat pentru New York Times maiorul Maksim Prisiajniuk, un expert ucrainean în deminare care se strecoară pe câmpurile minate noaptea, înainte de avansul infanteriei.

„Este o muncă delicată, ca a unui chirurg, dar, în același timp, în jurul tău se aud explozii” de la tirul artileriei.

Specialiștii în deminare se aventurează cu detectoare de metale și sonde lungi și subțiri, pentru a scormoni cu grijă în pământ și a încerca să găsească minele îngropate fără a le declanșa.

„Acestea sunt instrumentele noastre – și o icoană în buzunar”, a declarat maiorul Prisiajniuk.

Ucrainenii au și echipamente speciale de deminare de la distanță, dar acestea nu sunt suficiente și, în plus, sunt ținta predilectă a atacurilor forțelor ruse.

O potecă printre mine

Câmpurile minate sunt în mod obișnuit prevăzute cu capcane și cu așa-numite dispozitive antimanipulare care fac ca minele să explodeze, dacă sunt ridicate.

O tactică obișnuită este îngroparea de mine antipersonal în fața unui fir de detonare, care îi vizează pe geniștii ce ar încerca să dezactiveze cablul – „un truc pentru idioți”, după cum l-a numit maiorul ucrainean.

Printre explozibilii mai sofisticați se numără minele care, atunci când sunt declanșate, ies în sus și împrăștie șrapnel, lovind și alți soldați din apropiere. Rusia folosește, de asemenea, mine detonate de fire de declanșare subțiri, care se întind pe zeci de metri.

Echipele de deminare lucrează prin deschiderea unei căi de aproximativ un metru lățime, permițând infanteriei să meargă înainte. Apoi, geniștii merg înapoi de-a lungul potecii pentru a o lărgi cu încă un metru sau mai mult, pentru a permite trecerea a doi soldați, umăr lângă umăr, în timp ce transportă o targă pentru soldații răniți.

Luna trecută, un brancardier care transporta un coleg rănit a declanșat o mină, pentru că poteca nu fusese lărgită suficient de repede.

Pericolul există chiar și după ce căile sunt curățate. Forțele rusești lansează adesea rachete care împrăștie pe zona curățată mine mici, greu de reperat, numite și mine-fluture, a declarat maiorul.

Volodimir, un medic militar, a explicat pentru New York Times că în prezent, minele au depășit artileria ca principală cauză a rănilor.

Deoarece unele mine sunt din plastic, pentru a evita detectarea, șrapnelul pe care îl proiectează în soldați poate fi aproape invizibil pentru medicii din posturile de prim ajutor din apropierea frontului, unde echipele medicale folosesc detectoare de metale pentru a găsi și îndepărta fragmentele, a spus el.

Oricum, soldații sunt tratați și trimiși la spitale mai îndepărtate. De multe ori, rănile sunt grave.

Săptămâna trecută, Volodimir a amputat ambele mâini ale unui expert în deminare, care a fost rănit în timp ce încerca să dezamorseze o mină capcană.

Soldații ucraineni spun că o veste bună în acest context o reprezintă vehiculele blindate occidentale. Aceste vehicule nu au permis armatei ucrainene să traverseze câmpurile minate, dar au salvat vieți mulțumită unui blindaj superior, care protejează împotriva exploziilor.

Vehiculele de luptă Bradley, de fabricație americană, cu blindaj stratificat din aluminiu și oțel, trec peste minele antipersonal fără probleme. Ele sunt imobilizate însă de minele antitanc rusești, dispozitive circulare greoaie care sunt încărcate cu aproximativ 15 kilograme de TNT, adesea fără a provoca răni grave soldaților din interior.

Denis, un chirurg militar din apropierea frontului, a declarat pentru cotidianul american că soldații răniți de exploziile minelor au fost mult mai bine protejați de blindajul vehiculelor Bradley decât de cel al blindatelor de fabricație sovietică, scăpând în general după explozii cu contuzii minore.

Un avans greoi

Ultima lună a fost dificilă și chinuitoare pentru armata ucraineană, care se află sub presiunea de a avansa rapid și de a demonstra aliaților occidentali că politica de înarmare a Ucrainei poate schimba situația pe front.

În discursul său nocturn de vineri, președintele Volodimir Zelenski a apărat din nou ritmul contraofensivei, spunând că Rusia aruncă „tot ce poate” asupra trupelor Kievului și că „fiecare mie de metri de avans” merită recunoștință.

În sud, trupele ucrainene atacă în cel puțin trei locuri, dar nu au străpuns principalele linii de apărare ale rușilor. Minele nu sunt singura dificultate cu care se confruntă. Pe măsură ce avansează, soldații ucraineni ies din raza de acțiune a unora dintre sistemele lor de apărare aeriană și devin vulnerabili în fața elicopterelor de atac rusești.

Până săptămâna aceasta, în cel mai îndepărtat punct de înaintare, la sud de satul Velika Novosilka, armata ucraineană avansase cu aproximativ 8 kilometri dincolo de liniile rusești.

În punctul în care soldații au rămas blocați într-un câmp minat, la sud de orașul Orihiv, forțele ucrainene avansaseră aproximativ un kilometru și jumătate. Pentru a ajunge la Marea Azov și a tăia liniile de aprovizionare către Crimeea ocupată de ruși, un obiectiv al contraofensivei, Ucraina trebuie să avanseze însă aproximativ 100 de kilometri.

Mai multe echipamente de deminare

În tentativa de a grăbi avansul în est și sud, oficialii ucraineni au făcut apel la aliați să livreze mai multe echipamente de deminare.

„Avem nevoie de echipamente speciale, avem nevoie de echipamente speciale de deminare de la distanță”, a declarat șeful forțelor armate ucrainene generalul Valeri Zalujnîi, adăugând că Ucraina folosește în prezent sisteme M58 Mine Clearing Line Charge (MICLIC) furnizate de SUA, dar că „și acestea sunt distruse”.

„Nu este nimic în neregulă cu asta. Dar avem nevoie de mai multe” a adăugat el.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru Washington Post că Kievul a primit mai puțin de 15% din cantitatea de material de deminare și de geniu, inclusiv MICLIC-uri, pe care a cerut-o de la partenerii occidentali înainte de contraofensivă. O parte din aceste echipamente au sosit abia săptămâna trecută, a precizat oficialul.

Ministrul apărării Oleksii Reznikov și Zalujnîi au declarat pentru cotidianul american că i-au informat pe omologii lor occidentali că au nevoie urgentă de mai multe sisteme de deminare.

Oficialii americani au spus și ei că au furnizat Ucrainei aproape toate tipurile de echipamente pe care aceasta le-a solicitat înainte de contraofensivă.

Americanii au avertizat în același timp că nu este întotdeauna posibil să se furnizeze cantitățile cerute de Ucraina, dar au precizat că, în cazul specific al sistemelor MICLIC, Washingtonul lucrează pentru a furniza în curând mai multe astfel de echipamente – nu numai sistemul, ci și încărcăturile pe care le folosește pentru a detona un rând lung de mine.

Oficialii au adăugat în același timp că decizia SUA de a furniza Ucrainei controversatele muniții cu dispersie va oferi Kievului superioritate de foc pentru prima dată în acest conflict, oferind ucrainenilor timpul și spațiul adecvat pentru a folosi echipamentul de geniu pe care îl au deja.

 
 

Urmărește-ne pe Google News