Cuprins:
Probabil că acest lucru îl știai deja, însă noi îți vom spune că, deși pare a fi o procedură lungă și complicată, obținerea vizei de turist pentru SUA nu este un proces chiar atât de greu dacă deții toate informațiile și documentele necesare.
Asemenea oricărei țări, și viza pentru SUA este de mai multe tipuri: viză de turist, viză pentru studii, viză în interes de serviciu, viză de tranzit, viză pentru schimburi de experiență, viză de muncă și așa mai departe.
Noi vom vorbi în cele ce urmează despre viza de turist, adică viza de tip B2, care poate fi obținută de la Secţia Consulară a Ambasadei SUA de la Bucureşti.
Cine poate obține viza pentru SUA?
În general, un cetăţean străin care doreşte să intre în SUA trebuie să obţină mai întâi acestă viză, care este plasată în paşaportul său, în timp ce anumiţi turiști internaţionali pot fi eligibili pentru a călători în „State” fără a avea nevoie de viză, însă cu condiția să îndeplinească anumite condiţii impuse de autoritățile americane.
Conform legislaţiei americane, Secţiunea 214 (b) a Legii pentru Imigrare şi Naţionalitate, orice cetăţean străin, inclusiv cei români, care solicită o viză temporară pentru SUA este considerat un potenţial imigrant.
Pentru a primi această viză temporară, persoana solicitantă trebuie să demonstreze personalului consular american că motivaţia pentru care solicită viza nu este aceea de a emigra în SUA şi că există argumente solide pentru care nu trebuie să fie considerat un potenţial imigrant.
Personalul consular determină intenţiile solicitantului de viză la un interviu, bazându-se pe documentele furnizate de acesta. Înainte de a solicita o viza temporară pentru SUA îți recomandăm să ţii cont de următoarele aspecte:
Informează-te cu atenţie în legătură cu condiţiile de acordare a vizei pentru SUA. În acest fel, vei putea să îndeplinești aceste condiţii cu stricteţe şi vei vedea dacă îndeplinești şi cerinţele impuse de legislaţia americană în domeniu. Viza de intrare în SUA nu reprezintă un drept automat pe care îl ai, ci o vei putea obţine doar dacă îndeplinești anumite condiţii uimpuse de legislația americană în vigoare.
Înainte de a solicita viza, autoevaluează-te! Analizează cu mare atenţie situaţia ta personală în raport cu criteriile şi condiţiile de acordare a vizei pentru SUA. În cazul în care apreciezi că nu îndeplinești criteriile conform cărora unui solicitant de viză i se poate acorda statutul de non-imigrant este mai bine să amâni cererea de viză SUA până în momentul în care vei considera că ai reuşit să îndeplinești toate acele criterii.
Cum se poate obține viza pentru SUA?
Din capul locului trebuie făcută o precizare foarte importantă. Viza reprezintă un document obligatoriu pentru intrarea în SUA, însă ea nu îți va garanta și faptul că vei putea intra pe teritoriul Americii.
La punctul de frontieră situat pe aeroportul din orașul de destinație vei fi supus unui nou interviu, în urma căruia autoritățile americane le pot transmite cetățenilor străini că trebuie să se întoarcă în țara lor, neprimind dreptul de a păși pe pământ american.
Pentru a obține viza de turist pentru Statele Unite ale Americii trebuie să parcurgi câțiva pași importanți, după cum urmează:
Pasul 1
Solicitanţii de viză temporară pentru SUA trebuie să stabilească tipul de viză pentru care aplică, în funcție de scopul călătoriei. Fiecare tip de viză este explicat din punct de vedere al condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinești şi al procedurilor de aplicare.
Pasul 2
După ce ai stabilit tipul de viză pentru care aplici trebuie să achiţi taxa de viză. Aceasta este nereturnabilă și netransmisibilă și este în valoare de 160 de dolari. Pentru detalii suplimentare referitoare la modalitatea de plată poți accesa pagina https://www.ustraveldocs.com/ro_ro/ro-niv-paymentinfo.asp. După ce ai plătit taxa de viză trebuie să păstrezi numărul de referinţă înscris pe chitanţă pentru a efectua programarea la interviu.
Pasul 3
După ce ai efectuat plata taxei de viză va trebui să completezi formularul standard DS-160 de solicitare a vizei. Este important să parcurgi cu atenţie Instrucţiunile referitoare la completarea formularului DS-160. Informaţiile pe care le introduceţi trebuie sa fie corecte. Odată ce aţi finalizat formularul (apasând butonul „Submit”) nu mai poți efectua modificări. De asemenea, asigură-te că ai o fotografie tip-pașaport făcută în ultimele 6 luni pentru că va fi nevoie să o încarci în formular. Pentru programarea și susținerea interviului vei avea nevoie de codul de bare de pe pagina de confirmare. Printează această pagină și ia-o cu tine la Ambasada SUA în ziua interviului.
Pasul 4
La acest pas trebuie să programezi interviul pentru viză. Pentru asta trebuie să creezi un profil la adresa https://cgifederal.secure.force.com/?language=Romanian&country=Romania folosind o adresă de e-mail validă și o parolă. De îndată ce te-ai autentificat vei vedea un meniu cu mai multe secţiuni. Fă click pe secţiunea Programează interviul din partea stângă a ecranului. Vei mai avea nevoie de:
- Numărul paşaportului, data emiterii şi data expirării;
- Numărul de referinţă de pe chitanţa de la bancă;
- Numărul formularului DS-160 format din zece caractere alfanumerice.
Pasul 5
În ziua interviului trebuie să te prezinți la Secția Consulară a Ambasadei SUA cu zece minute înainte de ora programării. Vei avea nevoie de următoarele documente:
- Un pașaport valabil cel puțin 6 luni de la întoarcerea în România;
- Fotografia pe care ai încărcat-o în formularul DS-160;
- Pagina de confirmare a completării formularului DS-160, cu codul de bare format din 10 cifre, printată;
- Chitanța doveditoare a plății taxei de viză cu numărul de chitanță vizibil.
Pasul 6
În final, vei fi chemat la un interviu pe care îl vei susține în limba engleză. Dacă nu vorbești limba engleză la un nivel de conversație, interviul va fi susținut și în limba română. La finalul interviului vei afla dacă solicitarea de viză ți-a fost aprobată sau respinsă. În cazul în care viza va fi aprobată, o vei primi în aproximativ trei zile lucrătoare, iar apoi vei puta să-ți planifici călătoria în SUA.
Foto:123rf.com
Citește și: Asigurarea de călătorie – ce este, ce acoperă, cum o faci