The New York Times a “periat” și corelat datele din opt cercetări efectuate în mai multe țări, iar acestea arată că foarte puțină lume prezintă anticorpi, chiar și în zonele cele mai afectate de COVID-19.

Între
60% și 80% din populație ar trebui să dezvolte anticorpi la
COVID-19 pentru a se putea vorbi despre imunitate comunitară,
explică experții.

Pentru
asta, între 60% și 80% din populație ar trebui să fie infectată
cu noul coronavirus.

Nicăieri
în lume, nici măcar în țările cele mai afectate de pandemie,
rata îmbolnăvirilor nu este atât de ridicată.

În
capitala Suediei, care a abordat relaxat pandemia de coronavirus, și
în Londra, care, până la un punct, părea să urmeze aceiași
pași, s-a îmbolnăvit – și teoretic, imunizat – undeva între 7%
și 17,5% din populație.

În
New York, cel mai mare focar de COVID din SUA, cu aproape 382.000 de
cazuri, în jur de 20% din populație a luat noul coronavirus și se
presupune că este imunizată.

Doar 11,3 ar fi imunizați postinfectare la Madrid, 7,1 în Barcelona și 10% în Wuhan, epicentrul pandemiei, conform celor mai recent studii.

Graficul Statista, realizat după studiile privind imunitatea la COVID-19 corelate de The New York Times

Însă procentul îmbolnăvirilor nu este neapărat egal cu cel al imunizărilor – anumite studii au arătat că o parte a celor care au luat COVID nu au dezvoltat anticorpi.

Având în vedere rata redusă de infectare, “suntem foarte departe de obținerea imunității comunitare”, a declarat Michael Mina, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică T.H. Chan a Universității Harvard.

Nu există posibilitatea atingerii acestui obiectiv decât dacă ridicăm restricțiile și lăsăm pandemia să-și urmeze cursul nestingherită. Or, societatea deja a decis că această abordare nu este o opțiune.

Michael Mina, epidemiolog:

Studiile bazate pe teste serologice care au arătat o rată mai mare a infectării și imunizării, cum a fost cel derulat de Universitatea Stanford în California, au fost revizuite, după ce s-a constatat că testele dădeau erori. Cercetarea din California a înaintat inițial o subraportare a cazurilor de până la 85%, pentru a scădea apoi la 54%.

În ciuda faptului că dau erori, aceste teste ne oferă însă o mai bună perspectivă asupra magnitudinii pandemiei decât numărul de îmbolnăviri raportat oficial, care nu include asimptomaticii, susține Carl Bergstrom, profesor la Universitatea din Washington.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News