Pentru a lucra in Franta strainii trebuie sa posede un titlu de sejur si o autorizatie de munca. Autorizatia de munca poate figura pe titlul de sejur, sau poate lua forma unui document distinct.
Pentru ca autorizatia de munca sa fie eliberata trebuie intrunite urmatoarele conditii: sa fie titularul unui titlu de sejur; in sectorul profesional care priveste serviciul cerut, numarul somerilor nu trebuie sa fie superior numarului de oferte de munca; angajatorul trebuie sa respecte regulile de munca (igiena, securitate, durata lucrului, plata cotizatiilor sociale ).
Angajatorul francez trebuie sa ceara introducerea salariatului strain in tara, intocmindu-i un contract de munca.
In acest sens, angajatorul din Franta depune un dosar de ce-rere pentru introducerea unui salariat strain la Directia Departamentala a Muncii (DDTEFP), care se pronunta asupra eliberarii autorizatiei de munca. Daca DDTEFP si-a dat acordul, cetateanul strain trebuie sa faca urmatorii pasi:
-in tara sa: dupa primirea contractului de munca vizat de DDTEFP e convocat la Consulat pentru a completa o cerere de viza (viza de lung sejur daca contractul depaseste trei luni);
-in Franta: angajatorul informeaza in prealabil Agentia Nationala de Primire a Strainilor si Migratiilor (ANAEM) data sosirii in Franta a lucratorului strain, pentru a fi fixata o data pentru vizita medicala.
Titlul de sejur se obtine de la Prefectura
În momentul sosirii in Franta cetateanul strain trebuie sa mearga la Prefectura pentru a solicita titlul de sejur. Titlul de sejur depinde de natura si durata contractului de munca:
1. Strainul admis la munca in Franta ca lucrator permanent (CDI – contract cu durata nedeterminata) primeste un titlu de sejur temporar purtand mentiunea “salariat”, cu valabilitatea de un an si care se poate reinnoi. Titularii acestui tip de sejur pot fi inscrisi pe listele cu cereri de lucru si indemnizati de Assedic (Asigurare Somaj); ei au acces la formari finantate din fondurile publice. Pot obtine dreptul de rezidenta pe zece ani.
2. Strainul admis la munca in Franta ca lucrator temporar (CDD – contract cu durata determinata) obtine un titlu de sejur temporar, purtand mentiunea “lucrator temporar” si o autorizatie provizorie de munca cu valabilitatea de maxim noua luni, reinnoita. Titularii acestui tip de sejur nu beneficiaza de indemnizatie in caz de somaj, nici de formatiuni finantate din fondul public.
3. Cetatenii straini care au fost admisi la munca in Franta ca lucrator sezonier e titularul unei vize cu o durata de maxim sase luni. Contractul sau de munca, vizat de DDTEFP, tine loc de autorizatie de munca.