Președintele Joe Biden a asigurat că Statele Unite vor sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, într-un mesaj transmis Kievului, aliaților, dar și Rusiei, la un an de la debutul invaziei. A fost o idee repetată de președintele francez Emmanuel Macron și de cancelarul german Olaf Scholz.

Dar „atât timp cât este nevoie” semnalează, de asemenea, că aliații se așteaptă ca războiul să se prelungească ani.

Și au dreptate, scriu Sam Greene, profesor de politică rusă la Kings College din Londra, și Alina Poliakova, profesoară de studii europene la Johns Hopkins School of Advanced International Studies – amândoi experți la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene.

Chiar dacă au trimis Ucrainei armament în valoare de miliarde de dolari, rămâne un lucru pe care aliații par incapabili să îl furnizeze: un angajament clar și unitar pentru o victorie rapidă a Ucrainei, concluzionează cei doi, care cred că strategia Occidentului trebuie să se schimbe, dacă nu vor să se trezească implicați într-un război veșnic.

Abordarea care îl încurajează pe Putin

Un tipar clar s-a conturat în acest an de război. Ucrainenii au solicitat un sistem de armament, iar guvernele occidentale au refuzat inițial să îl furnizeze, doar pentru a se răzgândi câteva luni mai târziu, după dezbateri publice și dezacorduri.

PNL și PSD se spală pe mâini de vila lui Iohannis. Festivalul ipocriziei a venit după cel al slugărniciei
Recomandări
PNL și PSD se spală pe mâini de vila lui Iohannis. Festivalul ipocriziei a venit după cel al slugărniciei

Aliații au anunțat, spre exemplu, că tancurile germane Leopard vor ajunge în Ucraina, iar primele au și sosit, în februarie, urmând ca altele să vină în lunile următoare. Dar decizia a venit după luni de dezbateri între aliați, ce au culminat cu un ultimatum din partea Germaniei, care a declarat că va permite livrarea doar dacă și SUA vor trimite propriile tancuri.

Același lucru este valabil și în cazul bateriilor de apărare antirachetă Patriot, pe care Washingtonul a ezitat inițial să le trimită, considerând că acestea reprezintă o „linie roșie” pentru Vladimir Putin. Sistemul de rachete HIMARS, care s-a dovedit atât de eficient în a ajuta Ucraina să recâștige teritoriul la finalul anului trecut, a fost livrat doar după presiuni și lobby extins din partea Ucrainei, spun Greene și Poliakova.

Aceeași dezbatere se desfășoară acum în legătură cu avioanele de luptă și sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune. Când a fost întrebat pe 30 ianuarie dacă Washingtonul va livra avioane F-16 Kievului, Biden a spus nu, răspuns pe care consilierii săi l-au revizuit ulterior în „nu acum”. Președintele Franței Emmanuel Macron și premierul britanic Rishi Sunak au spus că nimic nu este exclus.

Procurorii cer pedeapsa maximă pentru Mario Iorgulescu în dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă. Când vor lua judecătorii decizia finală
Recomandări
Procurorii cer pedeapsa maximă pentru Mario Iorgulescu în dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă. Când vor lua judecătorii decizia finală

Dar primele avioane vor pleca totuși spre Kiev – este vorba despre o mică flotă de Mig-29, donată de Slovacia și Polonia.

Această ambiguitate a produs o politică occidentală a pașilor mici, care pune bazele unui conflict prelungit în Ucraina, cred cei doi experți.

Abordarea, spun ei, îl încurajează pe Putin să considere că timpul este de partea sa și că Statele Unite vor obosi în cele din urmă, așa cum au făcut-o în Afganistan, mai ales că alegerile prezidențiale americane sunt la orizont, iar unii republicani nu se arată prea entuziasmați de sprijinul acordat Kievului.

Deși în aparență urmărește să evite escaladarea, această politică pregătește terenul pentru ceva mult mai periculos pentru Statele Unite și aliații săi: o potențială victorie a Rusiei, consideră Greece și Poliakova.

Ce ar însemna o încheiere a războiului în termenii Rusiei

Un lucru admis de cei mai mulți observatori este că Rusia nu poate câștiga războiul din Ucraina în termenii maximaliști stabiliți inițial de Putin.

Liderul de la Kremlin nu va putea niciodată să ocupe întreaga Ucraină și nu va putea să impună poporului ucrainean un guvern susținut de Rusia. De fapt, Putin și-a acordat o marjă de manevră retorică din ce în ce mai mare în ceea ce privește obiectivele sale de război și vorbește despre demilitarizarea și denazificarea Ucrainei cu un entuziasm din ce în ce mai scăzut.

Pensionarii din Ucraina, nevoiți să se întoarcă la lucru din cauza lipsei forței de muncă | VIDEO
Recomandări
Pensionarii din Ucraina, nevoiți să se întoarcă la lucru din cauza lipsei forței de muncă | VIDEO

Dar este la fel de clar că Putin poate transforma orice, mai puțin un colaps militar complet, într-o victorie pentru publicul intern care îl menține la putere, spun cei doi autori în analiza publicată de Foreign Affairs.

Ce trebuie să fie clar pentru Occident este că orice altceva în afara restaurării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei va reprezenta o înfrângere pentru Statele Unite și aliații săi europeni, spun Greene și Poliakova.

Dacă Rusiei i s-ar permite să păstreze oricare dintre teritoriile din Ucraina – fie prin intermediul unui tratat de pace, al unei încetări a focului sau al unui impas -, puterea de descurajare a Statelor Unite și a alianței transatlantice ar fi pierdută, cred experții.

Pericolul? Niciun potențial agresor nu ar mai trebui să ia în considerare răspunsul occidental înainte de a invada sau înainte de a amenința un vecin.

Puterea de descurajare nucleară a Statelor Unite ar rămâne, dar aceasta s-ar extinde doar la acele țări cu care Statele Unite au o alianță formală. Chiar și acolo, puterile revizioniste precum China, Iranul și Rusia ar începe în curând să caute găuri în umbrela nucleară a NATO, spun autorii.

Ucrainenii pot decide ei înșiși că vor să înceteze lupta, iar acesta este dreptul lor suveran și democratic. Dacă acest lucru se întâmplă, guvernele occidentale ar trebui să fie pregătite să sprijine Kievul în negocierea unui acord care să garanteze securitatea țării, spun experții.

Dar liderii și publicul occidental nu ar trebui să își facă iluzii cu privire la ceea ce s-ar întâmpla dacă această alegere ar fi impusă Ucrainei doar pentru că publicul occidental s-a săturat de război, cred ei.

În foarte scurt timp, asta ar însemna mai mult război, nu mai puțin, avertizează Greene și Poliakova.

Ce ar putea urma? Puterile regionale își vor privi vecinătățile cu un apetit crescut, încrezătoare că consecințele unei agresiuni ar fi minime.

Mesajul primit de statele mai mici ar fi la fel de clar: singura modalitate de a evita soarta Ucrainei ar fi să cedeze preventiv în fața hegemonului regional, fie, dacă sunt suficient de norocoase să aibă vecinii potriviți, să caute o alianță formală.

Dacă Rusiei i se va permite să submineze ordinea internațională prin obținerea unui rezultat favorabil în Ucraina, va urma o eră de războaie permanente la graniță, conflicte regionale, curse de înarmare, crize de refugiați și comerț perturbat, cred cei doi.

O schimbare a abordării

Cei doi experți propun, prin urmare, schimbarea strategiei.

Actuala abordare reactivă de a furniza Ucrainei sisteme de armament suplimentare a fost concepută în parte pentru a gestiona potențialul ca Putin să escaladeze războiul.

La un an de la începerea războiului însă, două lucruri sunt clare: în primul rând, furnizarea de arme din ce în ce mai puternice nu a dus la o escaladare galopantă a Rusiei și, în al doilea rând, relativa reținere occidentală nu l-a împiedicat pe Putin să bombardeze obiective civile ucrainene, observă experții.

Războiul Rusiei împotriva civililor este, de fapt, strategia pe care majoritatea analiștilor se așteptau ca Moscova să o urmeze încă de la început în Ucraina, copiind tacticile pe care le-a folosit în Cecenia în anii 90 și, mai recent, în Siria.

Rusia și-a intensificat atacurile asupra țintelor civile nu ca răspuns la ajutorul occidental acordat Ucrainei, ci mai degrabă ca răspuns la rezistența Kievului, spun cei doi.

În schimb, disponibilitatea Occidentului de a sprijini armata ucraineană a redus, de fapt, obiectivele de război ale Rusiei. Oricare ar fi retorica, dimensiunea și forma ofensivei de primăvară a Rusiei care se derulează în prezent par a fi concepute doar pentru a-și consolida pozițiile în regiunea Donbas din estul Ucrainei, consideră Greene și Poliakova.

Totuși, observă cei doi, ritmul progresiv al furnizării armelor și dezbaterile publice pe această temă au dat timp armatei ruse să se adapteze și să învețe.

Pentru a schimba strategia, Occidentul ar trebui să își ia un angajament imediat și deschis de a oferi Ucrainei tot ceea ce are nevoie pentru a câștiga, chiar dacă nu toate aceste arme pot fi livrate astăzi, spun autorii analizei.

Unele arme ar rămâne permanent în afara discuției. Pentru orice altceva însă, aliații ar trebui să pregătească acum logistica de aprovizionare și întreținere, iar livrările ar trebui să fie aprobate în prealabil, gata de a fi lansate la un moment dat, spun ei.

Mesajul pentru Putin și generalii săi ar fi în sfârșit clar: nu există nicio soluție de compromis disponibilă, nicio linie de apărare în afară de granița rusă însăși și nicio limită pentru hotărârea occidentală. Confruntat cu certitudinea înfrângerii, calculul lui Putin s-ar schimba, concluzionează experții.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (13)

parpalache   •   22.03.2023, 13:47

@ Dinamo forever 77-Totuși SUA mai au „o carte in mâneca”-in afara de arme și de„aliați”!Mai ai...cârtițele!Plantate din timp la conducerea unor țari!Care la nevoie sa„fie activate”și sa declanșeze câte un razboi-ca sa aiba „industriile”sale de armament comenzi„grase”-dar pe cheltuiala altora!Iar niște fapte ale lui Putin-ne aduc aminte de Elțân-cel care și-a numit consilieri din...CIA și a dezarmat unilateral Rusia,scoțând-o din rândul marilor puteri!Și care l-a lasat„moștenitor pe...Puin!Ce fapte sunt de natura a nedumeri?1-Continuarea livrarii de gaze și petrol țarilor NATO(și la prețuri„coloniale”)!2-Deblocarea porturilor ca sa permita Ucrainei exportul de cereale!Eliberarea prizonierilor inainte de incetarea ostilitaților-inclusiv a celor care nu faceau parte din forțele armate regulate:voluntarii,mercenarii,lunetistele!Și pare de domeniul evidenței ca americanii cunosc și cifrul rachetelor Rusiei,ca prea se dovedesc ineficiente-(conform declarațiilor ucrainene)!Și in timpul celui de al doilea rzboi mondial faimosul general german Rommel i-a lasat pe aliați sa debarce aproape nestingheriți in Normandia(ala macaer avea scuza ca voia sa predea Germania Occidentului și sa o scape de razbunarea sovieticilor)!

Domnul   •   21.03.2023, 18:02

Analiști cu doctorate ,celebritati care in opinia mea sustin razboiul și văd posibila victoria UCRAINEI. EROARE! Nu sunt pro Rusia ! Nu. Dar realist privind situatia ,RUSIA nu poate fi învinsă! E prea mare putere militară! Putin nu a ajuns in situatia disperata să coboare armata din pod. Ce ar insemna un atac cu sute de avioane si rachete asupra Kievului? Apoi o invazie cu cel putin 3000 de tancuri sustinute de aviatie. Rusia are aceste forțe disponibile. Americanii stiu ca RUSIA nu poate fi învinsă de UCRAINA dar , lungesc războiul pt slăbirea Rusiei, a UE și indatorarea nelimitată a Ucrainei. Stăpânii Ucrainei sunr SUA !

    dinamo_forever_77   •   21.03.2023, 20:27

    Domnul   •  21.03.2023, 18:02

    Analiști cu doctorate ,celebritati care in opinia mea sustin razboiul și văd posibila victoria UCRAINEI. EROARE! Nu sunt pro Rusia ! Nu. Dar realist privind situatia ,RUSIA nu poate fi învinsă! E prea mare putere militară! Putin nu a ajuns in situatia disperata să coboare armata din pod. Ce ar insemna un atac cu sute de avioane si rachete asupra Kievului? Apoi o invazie cu cel putin 3000 de tancuri sustinute de aviatie. Rusia are aceste forțe disponibile. Americanii stiu ca RUSIA nu poate fi învinsă de UCRAINA dar , lungesc războiul pt slăbirea Rusiei, a UE și indatorarea nelimitată a Ucrainei. Stăpânii Ucrainei sunr SUA !

    *** Nimic mai fals in ceea ce spui. Rusia VA PIERDE GARANTAT in Ucraina!!! Daca erau capabili de ceva o faceau pana acum si nu ar fi pierdut mii de tancuri si blindate, sute de avioane si elicoptere si sute de mii de soldati. Rusia este incompetenta, si lipsita de tehnica moderna....cum au fost mereu, in spatele vestului!!!

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

      .ZORRO.   •   21.03.2023, 20:56

      dinamo_forever_77   •  21.03.2023, 20:27

      *** Nimic mai fals in ceea ce spui. Rusia VA PIERDE GARANTAT in Ucraina!!! Daca erau capabili de ceva o faceau pana acum si nu ar fi pierdut mii de tancuri si blindate, sute de avioane si elicoptere si sute de mii de soldati. Rusia este incompetenta, si lipsita de tehnica moderna....cum au fost mereu, in spatele vestului!!!

      Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

      Acum ti se pare ca vezi si viitorul; vezi ca exista niste locuri minunate pt astia *** Nedelea, Sapoca, Voila... ai de unde alege. ;) SlAvA!

      Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Elenuca   •   21.03.2023, 16:20

Toate aceste articole promoveaza de fapt prelungirea pe termen nedefinit a razboiului ,cauta sa canalizeze un fel de vina catre tarile occidentale europene care au ajutat enorm Ucraina pina acum ! Ucraina e intr un program de asistenta militara cu SUA inca din 2016 ,care a permis modernizarea armatei ,echipamente militare ,munitie etc .Si ne putem aduce aminte toti ca ucrainenii au oprit avansul unor forte diproportionat de mari fata de ale lor acum un an ,chiar in suburbiile Kievului.Cu avioane ,cu rachete cu lansatoare de rachete ,mortiere etc pe care le aveau deja. Urmare a acestei aparari indarjite s au pornit tratative cu Rusia care includeau si retragerea armatei ruse din zonele ocupate ,dar s a deplasat Boris Johnson sa le anuleze ,desi era o solutie mai buna atunci decat este acum . Daca e sa fie o vina a occidentului este ca l au lasat pe Johnson sa interfere ,poate fara consultari cu aliatii europeni . Europa a ajutat si umanitar ,cazeaza si hraneste milioane de refugiati ,a donat echipamente si munitie ...dar razboiul e cea mai ruinatoare si distructiva activitate umana : tot ce se trimite in Ucraina merge spre distrugere imediata . Simultan cu contaminarea solului ,a apei ,minarea campiilor care produceau pt export ,spargerea barajelor . Rusia e invadator dar si munitia ucraineana ,inundarile ,minarile ...sunt si de catre armata ucraineana si distrug la paritate pamantul lor ,pe care vor sa l apere . Sa nu lasam Ucraina sa fie Afganistanul Europei.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Țara europeană care convoacă 230.000 de tineri. Vor fi repartizaţi unităţilor militare ce îi vor mobiliza în caz de război
Știrileprotv.ro
Țara europeană care convoacă 230.000 de tineri. Vor fi repartizaţi unităţilor militare ce îi vor mobiliza în caz de război
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
Libertateapentrufemei.ro
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
De sâmbătă, 9 noiembrie 2024, de la ora 9, trei zodii intră sub protecția îngerilor. Toate relele se vor ține la distanță, n-au de ce să-și facă griji
FANATIK.RO
De sâmbătă, 9 noiembrie 2024, de la ora 9, trei zodii intră sub protecția îngerilor. Toate relele se vor ține la distanță, n-au de ce să-și facă griji
VIRAL! Aflat la volan, Gigi Becali a intrat în direct pe TikTok cu celebrul manelist: „Ești cu drogurile?”
GSP.RO
VIRAL! Aflat la volan, Gigi Becali a intrat în direct pe TikTok cu celebrul manelist: „Ești cu drogurile?”
Detalii neașteptate din trecutul celebrei Mariah Carey ies acum la iveală! Ce a dezvăluit abia acum fostul ei soț, Nick Cannon: „Cred că are nevoie de...”
Elle.ro
Detalii neașteptate din trecutul celebrei Mariah Carey ies acum la iveală! Ce a dezvăluit abia acum fostul ei soț, Nick Cannon: „Cred că are nevoie de...”
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Financiarul.ro
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Filmul teribilului accident din Maramureş, unde un băieţel de 11 ani a sărit direct în faţa unui TIR. Ionuţ a vrut să se ferească să fie stropit de prietenii săi
Observatornews.ro
Filmul teribilului accident din Maramureş, unde un băieţel de 11 ani a sărit direct în faţa unui TIR. Ionuţ a vrut să se ferească să fie stropit de prietenii săi
Horoscop 9 noiembrie 2024. Fecioarele au ocazia de a afla prin cercetare interioară cum se subminează singure și își strică bucuriile
HOROSCOP
Horoscop 9 noiembrie 2024. Fecioarele au ocazia de a afla prin cercetare interioară cum se subminează singure și își strică bucuriile

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI