„Pandemia de COVID-19 a dus la o creștere a cererii de echipamente din plastic de unică folosință, care intensifică presiunea existentă deja a problemei globale a poluării. Plasticul ajuns în oceane poate fi transportat de apă pe distanțe foarte lungi, afectând, astfel, fauna și flora marină”, scriu autorii studiului, publicat în jurnalul online PNAS.

De la începutul pandemiei, aproximativ 8,7 milioane de tone de deșeuri din plastic au fost generate de statele lumii, potrivit cercetării. Din acestea, 26.000 de tone sunt reprezentate de echipamente de protecție împotriva COVID.

În topul continentelor generatoare de poluare cu plastic se află Asia, cu 46%, urmată de Europa, cu 24%, și America de Nord și Sud, cu 22%.

Aproape 90% dintre deșeuri provin de la spitale

Studiul mai arată că cea mai mare cantitate de deșeuri rezultate din echipamentele de protecție, adică peste 87%, vine din spitale. Echipamentele de protecție purtate de populație reprezintă doar în jur de 8% din total. 5% sunt kiturile de testare și ambalajele.

„Asta generează o problemă de lungă durată pentru mediu”, spun cercetătorii, care atrag atenția că e nevoie de un management mai bun al deșeurilor medicale, mai ales în țările cel mai afectate de pandemie.

Sutele de tone de măști, mănuși, kituri de testare și viziere au fost transportate în oceane de la începutul pandemiei până în august anul acesta prin 369 de râuri, mai scrie în cercetarea publicată în PNAS.

73% din cele 26.000 de tone de deșeuri de plastic ajunse în oceane au fost transportate de râurile din Asia, iar 11%, de apele curgătoare din Europa, unde Dunărea a transportat cele mai multe: 1.700 de tone.

Cercetătorii estimează că la sfârșitul acestui secol, aproape toate deșeurile din plastic asociate pandemiei de COVID-19 vor ajunge fie pe fundul oceanului (aproape 30%), fie pe plaje (puțin peste 70%).

Mască de protecție găsită în stomacul unui pinguin Magellan

Un alt studiu, dat publicității în luna martie a acestui an, arată impactul pe care pandemia de COVID-19 l-a avut și îl are, în continuare, asupra animalelor. Măștile și mănușile care îi protejează pe oameni de coronavirus, odată aruncate, se dovedesc letale pentru faună, este concluzia cercetării.

Fauna marină e afectată de deșeurile crizei COVID

Printre primele victime ale echipamentelor de protecție folosite în pandemie a fost un măcăleandru prins într-o mască de protecție în Canada, în aprilie anul trecut. De-atunci și până în prezent au existat mai multe incidente. De exemplu, au fost găsiți morți, prinși tot în măști, un pește, în SUA și un crab, în Franța. Un alt pește a fost găsit prins în degetul unei mănuși, în Olanda, iar un pinguin Magellan din Brazilia, specie cotată cu „îngrijorare” din cauza scăderii populației, a murit după ce a înghițit o mască de protecție.

De asemenea, o maimuță din Malaysia a încercat să mănânce o mască, se mai arată în studiu. Cercetătorii au descoperit că animale de companie, în special câini, au înghițit, de asemenea, astfel de echipamente de protecție.

Fotografii: Shutterstock

 
 

Urmărește-ne pe Google News