Locuitorii din sectorul 2 au beneficiat de consult oftalmologic gratuit din partea PSD. Au putut să își testeze și tensiunea sau glicemia.
În fotografiile pentru promovarea evenimentului, postate chiar de lideri din PSD Sector 2, un domn apare că își ia tensiunea și i se măsoară glicemia, în timp ce alte persoane primesc consult oftalmologic. De asemenea, au putut să cumpere ochelari.
Într-o postare, din 28 iunie, asumată de PSD în colaborare cu firma Legend Optic se precizează că pentru ochelari „prețurile sunt fără concurență”, plata este în rate și fără dobândă. Prețul ramelor apare ca fiind de la 70 de lei.
Dr. Rodica Nassar, inițiatoare
„Pentru a doua săptămână consecutiv, ziua de joi a fost dedicată la sediul nostru din Vatra Luminoasă tuturor colegilor, vecinilor, prietenilor și trecătorilor care au dorit să își testeze tensiunea, glicemia sau să beneficieze de un consult oftalmologic!”, scrie, pe Facebook, Rodica Nassar, deputată PSD și președintă a PSD Sector 2.
În poza deputatei apare și Anca Daniela Raiciu, consilier general la Primăria Capitalei din partea PSD și președinta organizației de femei a PSD Sector 2. Raiciu are experiență în zona farmaceutică de peste 30 de ani. Ea este cea care a distribuit postarea cu Legend Optic.
„Sănătatea nu are culoare politică! Astăzi, 13 iulie, dar și în data de 6 iulie, la sediul PSD sector 2 din str. Vatra Luminoasă nr. 68, cetățenii din sector au putut să beneficieze de consultații optometrice, măsurarea glicemiei și a tensiunii arteriale, totul gratuit”, este mesajul postat de Anca Raiciu.
Libertatea a stat de vorbă cu președinta organizației de femei a PSD Sector 2, Anca Raiciu, pentru a afla cine a plătit pentru teste, cum au ajuns ochelarii în sediul de partid, cine îi vinde și dacă este rolul partidelor să ofere servicii medicale gratuite în sedii.
„Sunt companii private care efectuează aceste consultații oftalmologice gratuit. Se vindeau ochelari dacă oamenii doreau să cumpere, nu era obligatoriu. Se puteau cumpăra în rate. Nu se cumpărau direct în sediu, se făcea o rețetă, în funcție de rețetă se cumpărau la magazin. În sediu doar se proba”, a explicat Raiciu.
Anca Daniela Raiciu spune că partidul nu a avut costuri pentru acțiune, deoarece specialista prezentă în sediul PSD a prestat voluntar.
Ea precizează că partidul nu a oferit ochelarii cetățenilor, ci există o relație comercială între client și firmă, iar partidul nu a avut o legătură, în afară de a fi un intermediar.
„Doar oferim locația”, a spus consiliera generală din București.
Servicii de sănătate
Partidele au apelat și în trecut la oferirea de servicii medicale, dar mobilizarea se făcea în preajma campaniilor electorale. În 2023, fenomenul capătă amploare cu mai bine de un an înaintea alegerilor naționale.
„Sunt mulți care nu ajung la medic. Spun că le este frică, că la partid se simt mai în largul lor. Sunt oameni în vârstă care locuiau în zonă. Avantajul este că firmele se deplasează la locație. Este și din comoditate”, spune Anca Raiciu.
Ea precizează că oamenii nu au primit propagandă politică sau flyere, deși se aflau în sediul PSD. Recunoaște însă că se uită la campania făcută de AUR.
„M-am uitat de curiozitate pe pagina AUR, că am fost asaltată cu tot felul de mesaje de la ei”, dezvăluie consiliera PSD.
Ea susține că servicii medicale au fost oferite și de celelalte organizații PSD din București.
E o dovadă că partidele au început mai repede campanie. E o formă de mituire a alegătorilor
Septimius Pârvu:
Expertul electoral subliniază că este o lacună legislativă de care partidele profită pentru a oferi servicii medicale și de educație.
„Încearcă să atragă niște alegători prin oferirea unor servicii. Și la un magazin de optică medicală consultul este gratuit. Faptul că aduc oamenii în sediul de partid ne arată și mai clar că este o încercare de a începe campania electorală. E o formă de mită electorală, chiar dacă nu este ilegal”, a declarat Septimius Pârvu, Expert Forum, pentru Libertatea.
El crede că fenomenul se va intensifica în București și teritoriu în apropierea campaniilor electorale din 2024.
„PSD încearcă să creeze imaginea de servicii ieftine pentru toată lumea. Genul ăsta de serviciu dacă se va amplifica e periculos. Nu cred că rolul partidelor este să facă servicii, ci politici publice. Nu e rolul lor să cheme oamenii la consultații și să dea meditații pentru”, este poziția specialistului în campaniile electorale și finanțarea partidelor.
Septimius Pârvu nu crede că partidele au vreun interes să modifice actuala legislație electorală.
„În Republica Moldova, fundațiile de partid, înființate de oameni din jurul partidelor, sunt foarte influente. Nu vrem să vedem lucrul acesta, să aducem bani în campanie prin mijloace ocolite care sunt greu de controlat”, a conchis Septimius Pârvu.
Libertatea a prezentat modul în care AUR a folosit o asociație paravan pentru caravanele medicale mobile și cum organizațiile PSD au oferit meditații la Bacalaureat în sediul de partid sau într-o caravană a TSD.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro