«De ce îl vinzi?»
Aceasta ar trebui să fie prima întrebare pe care i-o adresezi vânzătorului, mai ales când telefonul sau tableta sunt second-hand. Dacă vânzătorul evită să-ţi comunice eventualele defecte de ordin fizic (zgârieturi, lovituri, ecran spart sau taste lipsă) sau defecte de software (infectare cu viruşi, proasta funcţionare a sistemului de operare, bug-uri), este indicat să-l întorci pe toate părţile şi să-i testezi toate funcţionalităţile fundamentale.
Poţi iniţia un apel? Reţelele WiFi, 3G sau 4G funcţionează încât să-ţi permită navigarea pe internet? Poţi primi şi trimite un banal SMS? Camera foto face poze fără probleme de focalizare? Bliţul se aprinde? E foarte important şi ca ecranul tactil să fie precis în fiecare punct în care apeşi, iar căştile audio să capteze sunet atunci când sunt conectate la mufa jack.
Un preţ exgerat de mic ridică mari semne de întrebare. De ce îşi vinde produsul la valoarea unui chilipir? Ori e foarte disperat şi are nevoie de bani, ori e ceva la mijloc. Există şi bănuiala că ar putea fi furat. Ca să-ţi iei o piatră de pe inimă, poţi încerca să răscoleşti prin datele telefonului şi să descoperi dacă există poze personale sau conturi de email ce nu aparţin celui care îţi vinde dispozitivul.
Dacă telefonul a fost însuşit prin mijloace ilegale, e posibil ca proprietarul de drept să-l caute, iar dacă are posibilitatea să apeleze la anumite servicii de depistare, atribuite unor modele mai avansate, îl şi poate găsi.
Feriţi-vă de fake-uri!
Chiar dacă toată producţia de gadgeturi este monopolizată de piaţa asiatică, termenul de “chinezărie” nu şi-a pierdut sensul peiorativ.
Clonele după celebrele iPhone sau Samsung Galaxy, care nu respectă aceleaşi atribute sau chiar sunt lipsite cu desăvârşire de anumite funcţionalităţi, pot fi vândute cu uşurinţă în numele produselor originale.
Atenţie la notorietatea vânzătorului!
Înainte de a cumpăra orice, verificaţi istoricul de recenziile pozitive sau negative pe care acesta le-a primit de la începutul activităţii sale. De obicei, aceste informaţii sunt disponibile chiar în cadrul profilului personal al vânzătorului.
Aşteptăm întrebări şi sugestii la adresa de e-mail tehnologie@libertatea.ro
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!