Oamenii de ştiinţă i-au pus pe studenţii de la universitate să treacă prin mai multe probe pentru a le testa memoria, monitorizându-le atât mişcările ochilor, cât şi activitatea creierului.
Una dintre probe a constat în prezentarea mai multor grupuri de imagini, combinaţii de peisaje cu portrete. La sfârşit imaginile au fost împrăştiate, iar studenţii şi-au folosit memoria vizuală pentru a le regrupa.
Rezultatul a fost o activitate crescută în hipocampus atunci când ochii se concentrau asupra imaginii corecte şi o activitate scăzută atunci când, un portret nu aparţinea unui peisaj. Rezultatul a fost acelaşi şi în cazurile în care subiecţii greşeau gruparea imaginilor, însemnând că ochii recunosc imaginea chiar dacă persoana nu îşi dă seama de acest lucru.
Cercetătorii care au efectuat studiul sunt de părere că noua descoperire îi va ajuta foarte mult în cazurile pacienţilor care suferă de schizofrenie sau alte boli asemănătoare, deoarece ochii le-ar putea oferi mai multe informaţii despre ceea ce îşi aminteşte pacientul.
„Într-o bună zi, mişcările ochilor ne-ar putea ajuta chiar şi în procese: martorii ar putea fi testaţi pentru acurateţea informaţiilor”, a declarat Charan Ranganath, unul dintre specialişti.