Prima publicaţie din România care a anunţat căderea dictatorullui Ceauşescu a fost Libertatea pe 22 decembrie 1989. Anterior, ziarul purta numele de Informaţia Bucureştiului, însă în după-amiaza zilei de 22 decembrie şi-a schimbat numele şi a devenit prima publicaţie a României democrate.

Nimeni nu mai știe cine a propus numele Libertatea pentru ziarul pe care l-am scos chiar în după-amiaza zilei de 22 decembrie. Din redacție s-a auzit o voce: să-i spunem Libertatea!

Octavian Andronic:

Pe 22 decembrie, după ce cuplul Ceauşescu a fugit cu elicopterul, strigătul cel mai des întâlnit în acea zi a României a fost „Libertate! Libertate!”. Ziarul Libertatea a intrat în portofoliul Ringier în 1994.

Octavian Andronic, despre presa ultimilor 30 de ani

Octavian Andronic, fondatorul ziarului Libertatea, publica un editorial la începutul acestui an în care analiza situaţia presei din România.

Libertatea, Adevărul și România Liberă „au dominat prin influență și tiraje anii de după marea schimbare din decembrie”, preciza primul redactor şef al publicaţiei.

„Libertatea este continuatoarea directă a Informației Bucureștiului, care la rândul său a continuat un titlu emblematic al presei românești – Universul. Pentru că primul ziar modern, fondat de Luigi Cazzavillan în 1884 și transformat în cel mai influent ziar al perioadei interbelice de către Stelian Popescu, a fost practic continuat de Informația Bucureștiului”, menționa Andronic.

 
 

Urmărește-ne pe Google News